Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Yukiya Amano, P5+1 ile İran’ın vardığı nükleer çerçeve anlaşmasını eleştirenleri haklı çıkaracak açıklamada bulundu. Amano, İran'daki tüm nükleer çalışmasının barışçıl amaçlı olduğunu garanti edemeyeceklerini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul’unda konuşan Amano, İran’ın nükleer materyal ile faaliyet yapmadığını teyid edebilecek durumda olmadığını söyledi. Amano, "İran'daki nükleer materyallerin barışçıl amaçlı olduğuna dair bizim bir güvence vermemiz sözkonusu değil." dedi.

İran'dan ek protokolleri de uygulamaya geçirmesini isteyen Amano, P5+1 (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ile Almanya) ülkeleri ile İran arasında yapılan çerçeve anlaşmasının çok önemli olduğunu dile getirdi. Amano, haziran ayı sonuna kadar İran’ın nükleer çalışması ile varılan çerçeve anlaşmasının nihai şekline ulaşılmasının çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

New York’taki BM Genel Merkezi’nde başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) 2015 Gözden Geçirme Konferansı’nda konuşan Amano, ayrıca Kuzey Kore’nin nükleer çalışmalarından endişe duyduğunu dile getirdi. Amano, Kuzey Kore’nin kendilerine 6 yıldır inceleme yapma izni vermediğine dikkat çekti. Amano, BM Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore ile ilgili aldığı kararı hatırlatarak bu ülkeden kendileri ile çalışması çağrısında bulundu.