Moskova’da resmi ziyarette bulunan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Ankara’nın IŞİD ile mücadelesini yetersiz bulduklarını söyledi.

Rus resmi kanalı Rossiya-24’e konuşan Irak Başbakanı, IŞİD militanlarının Türkiye topraklarından Suriye ve Irak’a geçmemesi için ek çabaların gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

İbadi, “Irak IŞİD ile mücadele bağlamında ve bu örgüte yönelik tüm desteğin önlenmesi amacıyla tüm komşularıyla iyi ilişkiler kurdu. Fakat militanların geçişini durdurmak mümkün olmadı. Onların çoğu Türkiye toprakları üzerinden geliyor. Türk kardeşlerimize çağrıda bulunarak bu akımın önlenmesi için istekte bulunduk. Onlar önlem almaya çalıştı. Fakat bana göre bu önlemler yetersiz oldu. Militanların Türkiye üzerinden Suriye, daha sonra Irak’a geçişini önlemek için ek çabalar gerekmekte. Militanlar Suriye ve Irak’ta masum insanları öldürüyor. Onların mutlaka durdurulması lazım.” dedi.

Irak Başbakanı Moskova temasları çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelmişti. Görüşme ile ilgili değerlendirmede bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak’ta IŞİD tehdidinin ortadan kaldırılması ve Bağdat’ın savunma kapasitesinin artırılması için herhangi bir ön koşul olmadan Bağdat’a silah vermeye hazır olduklarını ifade etmişti.

İkili görüşmede konuşan Putin, Irak’ın Rusya için güvenilir bir partner olduğunu, uzun yıllara dayanan ortaklıkları olduğunu vurguladı. Askeri-teknik alanda işbirliğinin arttığına değinen Putin, Ortadoğu’da yaşanan sorunlara rağmen iki ülke ilişkilerinin geliştiğine dikkat çekmişti.

Irak Başbakanı İbadi de yaptığı konuşmada IŞİD militanlarının bugün itibari ile başarı elde ettiğini, tüm Irak halkının mücadeleye katılması için çalıştıklarını söylemişti.