Kuzey Irak'ta 1996 yılında eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği(KYB) ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin partisi Kürdistan Demokrat Partisi(KDP) arasından çıkan iç savaşta esir düşen Peşmerge aileleri gösteri yaptı. Irak Kürdistan parlamentosu önünde gösteri yapan göstericiler, yakınlarından haber alamadıklarını ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari, parlamentoya gönderdiği yazıda esir alınan peşmergelerin ailelerine maaş bağlanmasını önermişti. Ancak Sincari’nin bu teklifi esir Peşmergelerin tepkisini çekmişti.
Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuşan Bahcet Kasab, damadından 19 yıldır haber alamadığını söyledi.
Bahcet :”Bizim çocuklara ne oldu? Biri çıksın bir şey söylesin. Artık yeter, öldürülmüş bile olsalar bize söylensin. Cenazelerimzi alıp bir yere gömmek bizim de hakkımız.” şeklinde konuştu.

Lawe Haji Sware(25) adlı esir çocuğu ise, babasını hiç görmediğini, babasına kavuşana kadar mücadele edeceğini söyledi.
Sware:” Benim 6 tane kardeşim var, hepimiz babamızın yaşadığını düşünüyoruz. Eğer yaşıyorsa ve bir suçu varsa yargı önüne çıkartsınlar, eğer yaşamıyorsa mertçe söyleyip daha fazla hayal beslemeyelim.” ifadeleri kullandı.