Uzun bir sıra ve ardından plastik kaplara servis edilmiş mercimek çorbası, fırında tavuk, pirinç pilavı, çoban salatası ve tatlı ile masada kurulu farklı etnik kökenden gelen insanlar arasında yer aramaktır Queens’de iftar çadırı.

Bu yıl New York şehrinin Queens ilçesinde kurulan 11. İftar Çadırı yine binlerce insanı ağırlıyor. Çadırdaki masalarda güller, hurma, Türk gazozu, su ve Ramazan pidesi burada orucunu açanları adeta on bin kilometre uzaktaki Anadolu’ya götürüyor.

İftar çadırı kavramı, Amerikalılar gibi diğer milletlere de yabancı. Ancak Queens Türk Kültür Merkezi (TCC), bulunduğu ilçeye iftar çadırının bir Ramazan geleneği olduğunu adeta ezberletti. Öyle ki, yerel televizyon kanallarına haber olan iftar çadırına artık New York Valisi de yardımcısını gönderip etkinliğe övgüler yağdırıyor.

İftar saati öncesinde çadırın iki tarafından verilen yemek bölümünün önünde yüzlerce insan sıraya giriyor. Sıra hızlı ilerlemese de Ramazan’ın sabrı öğrettiği, tevekkül içinde insanların bekleyişinden anlaşılıyor.

Her gelene açık olan İftar Çadırı’ndan oruç tutanlar gibi tutmayanlar da istifade ediyor. TCC Queens Direktörü Oğuzhan Turan, amaçlarının yalnızca Müslümanlara değil herkese Ramazan’ı bir nebze olsun yaşatabilmek olduğunu söyledi.

Ezân-ı Muhamedî canlı olarak okunuyor iftar saati girdiğinde. Turan, çadırın ilk gününde yaşadıkları bir olayı aktarmadan geçemiyor:

"Yolun karşısındaki bir apartman dairesinde yaşayan gayri müslim bir hanımefendi ezanı duyunca ev arkadaşına, ‘sanırım Türkler bir şeyler söylüyor’ diye sesleniyor. Pencereye gelen Türk hanımefendi, ezanı duyunca alelacele çadıra koşturuyor ve bize, ‘Ezanı böyle duymaktan ne kadar mutlu olduğumu anlatamam’ dedi ve gözleri yaşardı."

TCC, Queens ilçe yönetimi tarafından bir çok sosyal çalışmaları nedeniyle ödül almış bir kurum. Hatta geçen yıl Queens Ticaret Odası, "Yılın En Başarılı Vatandaşı" ödülüne Direktör Turan’ı layık görmüştü.

Oruçlarını açanların yüzlerinde bir rahatlama ve buna şahitlik eden farklı dinlerden insanların neredeyse 18 saat bir şey yemeden, içmeden duran bu kimselere meraklı bakışları dikkat çekiyor. İftar çadırında en çok sorulan soruların başında ‘zor olmuyor mu?’ ardından, ‘nasıl dayanıyorsunuz?’ şeklinde meraklar ve Ramazan’da tutulan orucun anlamı, sebebi sorgusu ile devam ediyor muhabbet.

İlki dün gerçekleştirilen iftar çadır programında semazenler sahne aldı. İkinci gününde ise New York şehrinde icra ettiği tasavvuf müziği ile tanınan İran asılı Amir Vahap ve ekibi sahne aldı. İftarın ardından Amir Vahap ve arkadaşları Mevlana ile Yunus Emre’den derlenen birbirinden güzel ilahileri okudu. Dinleyicilerin tamamına yakını farklı milletlerden insanlardı. Kimileri ilahinin ritmine, kimisi neye, kimisi tefe ilgi kesilirken yaklaşık bir saat süren konsere ilgi bitene kadar hiç azalmadı.

Turan, önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de 3 binden fazla insana çadırda iftar yaptırmayı planladıklarını dile getirdi. İlk iki gün için beklentilerinin karşılık bulduğunu belirten Turan, ‘‘Yarın son gün ve inşallah bugün olduğu gibi yine binden fazla katılımcının gelmesini umud ediyoruz’’ dedi.

Ramazan’ın henüz ilk haftasındayız ve ABD’de belki de ilk iftar çadırı New York’ta açıldı. Ancak çadırda iftar yapmak isteyenlere tavsiye ellerini çabuk tutsunlar, zira bugün Queens’deki iftar çadırının son günü.