Türkiye’nin Suriye sınırında dün vurulan insansız hava aracının (İHA) Rus yapımı olmadığı ve uçağın füze ile vurulmadığı iddia edildi. Rus askeri teknoloji üreticileri İHA’nın nasıl uyarıldığı konusunda da soru işaretleri olduğunu savunuyor.

Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye’nin Suriye sınırında hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen insansız hava aracının 3 kez uyarı yapıldıktan sonra vurulduğunu açıklamıştı. Düşürülen İHA’nın Rus yapımı Orlan tip olduğu iddia edilirken, ABD’den aracın Rusya’ya ait olma ihtimalinin yüksek olduğu yönünde açıklamalar gelmişti.

BİLGİ PROVOKASYONU

St.Petersburg merkezli Orlan tip İHA’ların üreticisi firma Teknoloji Merkezi, Türkiye’de düşürülen İHA’nın kendi şirketlerine ait olmadığını açıkladı. Ria Novosti’ye bilgi veren şirket yetkilisi, Türkiye Genelkurmay Başkanlığı’nın kaynak gösterilerek sosyal medyada yer alan İHA fotoğraflarının bilgi provokasyonu içerdiğini iddia etti.

UÇAKLA VURULSA KEVGİRE DÖNERDİ

Yayınlanan fotoğraflardaki İHA’nın kesinlikle Orlan tip olmadığını savunan yetkili, “Rusya’da bu şekilde planörlü İHA üretilmiyor. Resimde yer alan İHA kesinlikle uçakla vurulmamış. Zira cephane fırlatılması halinde kevgire dönerdi. Havadan fırlatılan roketten bahsetmeye bile gerek yok.” eleştirisi getirdi.

TASS’a konuşan Rusya İHA askeri teknoloji uzmanı Denis Fedutinov, fotoğraflardan anlaşıldığına göre İHA’nın düşürülmediğini, büyük bir ihtimalle teknik nedenlerden aracın düşmüş olabileceğini iddia etti.

İHA’YI NASIL UYARDILAR?

Rus şirket yetkilisi ise Türk savaş uçaklarının insansız hava aracı ile ilgili kimi ve nasıl 3 kez uyardıklarını merak ettiklerini de kaydetti.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Operasyon Dairesi Başkanı Andrey Kartapolov bölgede görev yapan tüm Rus jetleri ve İHA’ların ya üstlerinde ya da görevlerinin başında olduğunu ifade etmişti. Düşürülen İHA’nın Rusya’ya ait olmadığını savunan Kartapolov, “Kime ait olduğunun tahmin edilmesi gerekiyor. Ya da yapılan incelemelerle tespit edilir.” ifadesini kullanmıştı.