İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın en çok bombalanan eyaletlerinden Kuzey Ren Vestfalye (KRV) hala bombaları temizlemeye çalışıyor. Aradan 70 yıla yakın zaman geçmesine rağmen hala birçoğu patlamamış şekilde bomba ortaya çıkıyor. Savaş malzemeleri imha ekibi geçen sene eyalet genelinde toplam 927 adet bomba tespit ederek bunları etkisiz hale getirdi.

Tespit edilen bombaların 264’ü normal, geriye kalanların ise 50 kilo üzerinde ağırlığı olan sis, çivi ve yakıcı bombalar olduğu belirtildi.

KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger, “Bu da gösteriyor ki, savaş malzemeleri imha işi 70 yıl sonra dahi çok önemlidir. Ve bu çalışmalar daha onlarca yıl devam edecek.” diyerek daha tespit edilememiş ve patlamamış çok sayıda bombanın olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Verilen bilgilere göre geçen sene itibariyle 120 vakada havadan çekilen resimlerle bombaların yerini tespit edildi ve koruma tedbirleri alındıktan sonra etkisiz hale getirildi.

Yine geçtiğimiz yıl içerisinde inşaat yapmak isteyen vatandaşların inşaat yapmak istedikleri alanda bomba olup olmadığının tespiti için 20 binden fazla müracaat yapıldı. Bu alanların bin 947’sinde bomba, el bombası, mayın ve çeşitli patlayıcılar bulundu. Bakanlık buna benzer durumlarda polisin ya da savaş malzemeleri etkisizleştirme ekiplerinin hemen haberdar edilmesi konusunda da çağırıda bulunuyor. Yetkililer her zaman bombanın etkisiz hale getirilmesinin mümkün olmadığını da hatırlatıyor.

Geçen sene Duisburg-Bruckhausen’de bir bahçe derneğinde bulunan bombanın kimyasal-mekanik karışımı olduğu ve 4,5 metre derinlikte bulunduğu, etkisiz hale getirmenin ve çevrede yaşayan 2 bin kişinin tahliyesinin mümkün olmadığı için orada patlatıldığı belirtildi. Yetkililer İkinci Dünya Savaşı’nın Almanya’ya hala zarar vermeye devam ettiğini söyleyerek geçen yıl KRV’de bu iş için 35 milyon euroya yakın para harcandığını dile getirdi.