IŞİD’e üye oldukları gerekçesiyle haklarında dava açılan iki Tunus kökenli Ayoub B. (27) ve Ebrahim H. B. (26) adlı Alman vatandaşlarının duruşması başladı. Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Celle Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde yargılanacak sanıkların geçen yıl Mayıs ayında Türkiye üzerinden Suriye'ye giriş yaptıkları ileri sürülüyor. İddianamede sanıklardan Ayoub B.‘nın Irak'ta IŞİD saflarında çatıştığı ve Ebrahim H. B. adlı sanığın ise Bağdat'ta bir intihar saldırısı düzenlemekle görevlendirildiği yer alıyor.

SAVAŞMAK İÇİN GİTMEDİK, KANDIRILDIK

Her iki sanık da Irak'a aldatılarak seyahat amacıyla gittiklerini belirterek, orada mücadele edeceklerini savaşacaklarını bilmediklerini belirtti. Sanıklardan Ayoub B avukatı aracılığı ile yaptığı açıklamada kendini hedefi olmayan şaşırmış bir kişi olarak nitelendirdi. Çok kötü bir okul dönemi geçirdiği uyuşturucu ve kumar borçları olduğunu dile getirdi. İslam dinine olan ilgisinden sonra kedisini güçlü hissettiğini belirten Ayoub B. dinin kendisini güçlendirdiğini ve Irak’a da İslami hayat hakkında bilgi edinmek için gittiğini iddia etti. Irak’a savaşmak için gitmediğini ancak orada eğitim alması için baskı gördüğünü kaydeden Ayoub babasının da yardımıyla IŞİD’den kaçarak Almanya’ya geri döndüğünü bildirdi.

10 YIL CEZA ALABİLİRLER
Federal savcılık, Ayoub B.’nin silah eğitimi aldığı ve akabinde IŞİD saflarında çatıştığını, Ebrahim H.B.’nin ise Bağdat’ta bir intihar saldırısı organize ettiğini, saldırıda görev alacaklardan bir grubun tutuklanmasıyla bunun gerçekleşmediğini belirtti. Savcılık internet üzerinden Suriye’ye insan götürmek için çalışıp reklam yapan ikiliyi 10 yıla kadar hapis cezası beklediğine işaret etti.