Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus ve Türk öğrencilerle bir araya gelen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye- Rusya ilişkileri, Türkiye’nin dış politikası ve iç siyaseti ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye- Rusya Toplumsal Forumu Tarih Komisyonu tarafından düzenlenen etkinlikte sorulara cevap veren Ortaylı, Türkiye ve Rusya’nın Kırım konusunda anlaşması gerektiğini ifade etti. Ortaylı, “Daha önce Kırım Hanlığı vardı, Rusya orayı sonra aldı. Yapılacak tek şey Rusya ve Türkiye’nin oturup konuşması. Azınlıkların haklarının teminat altına alınması.” dedi.

RUSYA-TÜRKİYE DOSTLUĞUNA YOĞUNLAŞMALIYIZ

Türk Akademisyen, “Türkiye kendi sanayi endüstrisini oluşturdu ve normal bir endüstri ülkeleri gibi oldu. Bize her şey yeni problemler getirdi. Bizim artık yeni bir dünya inşa etmemiz lazım. Müslüman dünyası, Müslüman kardeşliği ve Müslüman arkadaşlığı, bunlar artık işe yaramıyor. Artık yeni bir dünya var, Sovyet ve Türkiye veya günümüz Rusya-Türkiye dostluğuna yoğunlaşmamız lazım. İki ülke arasında vizeler kaldırıldı, ticari ilişkilerimiz iyi, yaklaşık 2 milyon Rus vatandaşı Türkiye’de yaşıyor.” bilgisini verdi.

TÜRKLER PRATİK RUSÇA ÖĞRENMEYE BAŞLADI

Avrupa Birliği hikâyelerini tekrarlamanın hiçbir manası olmadığını, kimsenin de buna inanmadığını belirten İlber Ortaylı, “Eğer hükümet AB’den çok bahsediyorsa, o demektir ki orduyu istemiyorlar, kurtulacağız zannediyorlar. Bazıları da AB’ye girince hürriyetimizi daha rahat alırız diye düşünüyor, belki alabilirsin ama, AB sayesinde değil. Buna kuvvetle inanıyorum, gelecekte dünyanın bu kesimi ile daha sıkı yaşamak zorundayız. Benim zamanımda bu dili (Rusça) kimse bilmiyordu, şimdi birçok insan konuşuyor. Rusya’daki Türkoloji belki daha yavaş gidiyor, ama daha iyi gidiyor. Biz Rusoloji yapmıyoruz, pratik Rusça öğreniyoruz. Ama şurası bir gerçek ki, eski Rusya ve Türkiye aynı şeyler değil.” dedi.

İRAN’IN TÜRKİYE’YE YAYILMA GİRİŞİMİ GEÇİCİ

İran’ın Türkiye’de dini yayılımı ile alakalı soruya, “O geçici, kattiyen aldanmayın. Şöyle bir problem var, İran tabi ki çok dindar, çok Şii geçiniyor. Bu onların resmi inancı, ama böyle bir şey olmaz. Resmi inanç olmaz, İran’da ki resmi inançtır. İslam’da resmi mezhep olmaz, Şiilik bir yorumdur, bunun resmiyeti olmaz. Resmi İslam olabilir, yani bizim dinimiz İslam diyebilirsiniz, laik olarak kabul etmiyoruz, ama bu mümkündür. Resmi Şiilik, resmi Sünnilik olmaz çünkü; bunlar yorumdur. Herkesin kendi hürriyeti vardır.

Şimdi bu Ayetullah Humeyni, bir Şii Ayetullah, ama biz onun yorumunu kullanıyoruz çünkü çok iyi bankacı ve ticaret hukukçusu. İran entelektüel bir ülkedir, bizde daha entelektüeldir. Çok iyi ressamlar, çok iyi edebiyatçılar ve çok iyi dil bilirler. Enteresan bir şekilde de kendi sahalarına çok hakimler. Mesela 2 sene evvel İstanbul’da bir İran kongresini açtım, orada hiç İran vatandaşı yoktu, sadece Amerika ve Avrupa’dan göçmenler vardı. Erkek, kadın profesörler inanılmazdı. Zaten yayınladıklarına bakarsanız fevkalade üstünler. Bizim bu kültürle bir araya gelmemiz lazım. Uluslararası ilişkiler bilimi hep kısa vadeli olur, bunu yapan insanlar kültür adamı değiller. “ dedi

Rusya ve Batı arasında son zamanlarda yaşanan gerginliğe değinen Ortaylı, Moskova’ya yaptırımlarla diz getiremeyeceğini vurguladı.

Toplantıda Rusya’nın sayılı Türkologlarından Prof. Dr. Mihail Meyer, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Türkiye Masası Başkanı Natalya Ulçenko, Uluslar Arası Bilimsel Kalkınma İşbirliği Enstitüsü (MİRNAS) Genel Müdürü Arif Asalıoğlu, Türkiye’nin Moskova Büyükelçilik görevlileri ve Türk diaspora temsilcileri katıldı.