Resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'a gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Görüşmede iki ülke arasında işbirliğinin hızla ilerlediğine vurgu yapan Aliyev, Vladimir Putin'in Azerbaycan'da düzenlenen 1. Avrupa Oyunları'nın açılış törenine katılmasının ülkesi için önem arz ettiğini dile getirdi. Azerbaycan ve Rusya'nın uluslararası kuruluşlar kapsamında karşılıklı işbirliğini geliştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Aliyev, dünyada ve bölgede olayların hızla geliştiği bir dönemde iki ülke arasında yapılan fikir alışverişinin önemli olduğunu söyledi. Aliyev, "Ülkelerimiz arasında tüm alanlarda, özellikle siyasi, ekonomik, enerji, insani alanlarda işbirliğini kapsayan stratejik ortaklıklarımıza önem veriyoruz. Biz ikili ilişkilerimizi bundan sonra da etkin ve başarılı bir şekilde geliştirmek istiyoruz." dedi.

Rusya lideri Vladimir Putin'in selamlarını Aliyev'e ileten Lavrov da Azerbaycan ve Rusya'nın Güney Kafkasya'da, Hazar Denizi havzasında stratejik ülkelerden olduğunu, uluslararası ilişkilerde ve bölgedeki sorunlarının çözümünde her iki ülkenin rolünün etkin olduğunu kaydetti.

Azerbaycan ve Rusya arasında eğitim ve kültür alanlarında ilişkilerin başarıyla geliştiğini vurgulayan Lavrov, bu alanlarda işbirliğinin iki ülkenin halkları arasında yakın ilişkileri güçlendirdiğini savundu. Ekonomik alanda işbirliğinin önemine değinen Sergey Lavrov, Rusya'ya Azerbaycan'dan gönderilen tarım ürünlerinin hacminin artmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Söz konusu görüşmenin ikili ilişkilerin, bölgedeki durumun, Ermenistan-Azerbaycan, Dağlık Karabağ sorununun görüşülmesi açısından önemli olduğunu belirten Rusya Dışişleri Bakanı, Karabağ sorununun çözümünde yeni gelişmelerin yaşanacağına ümit ettiğini dile getirdi.