Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki 144 Arnavut ilticacı ülkeyi gönüllü olarak terk etti. İltica talepleri kabul edilmeyen Arnavutlar, bugün Paderborn'dan uçakla Tiran'a gitti. Geri dönüşleri ise Uluslararası Göç Organizasyonu'nun (IOM) organize ettiği ifade edildi.

Açıklamayı yapan KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger mültecilerin geri gönderilmesi konusunda gönüllü olmalarını tercih ettiklerini vurguladı. Jäger şöyle konuştu, "İltica başvurusu reddedildi ise kişinin gönüllü olarak burayı terk etmesi gerekiyor. Aksi takdirde bunu biz ısrarlı bir şekilde yerine getireceğiz."

2015 Eylül sonuna kadar iltica başvurusu kabul edilmeyen 4 bin 589 Arnavutun gönüllü olarak ülkeyi terk ettiği öğrenildi. Bunların masraflarının tamamı ise IOM tarafından karşılanıyor. İçişleri Bakanı Jäger son aylarda gelen mültecilerin büyük çoğunluğunu Suriye'den gelenlerin, ikinci büyük gurubu ise Arnavutluk'tan gelenlerin oluşturduğu bilgisini de paylaştı.

2015 yılında Arnavutluk'tan gelenlerin toplam sayısını Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) 8 bin 230 olarak açıkladı. Önümüzdeki günlerde de geriye kalanların gönderilmesi gündemde. Alman yetkililerin Arnavutluk'tan gelenlerin sadece maddi sebeplerden dolayı geldiklerini düşünerek iltica taleplerini kabul etmeyeceği şeklindeki açıklamaları medyaya yansımıştı.