Uluslararası Para Fonu (IMF), ekonominin 2015'te büyüme oranının yüzde 3.5, 2016’da ise yüzde 3.7 olacağını açıkladı.

IMF'nin Dünya Ekonomik Görünümü Ocak ayı güncellemesi açıklandı. Ekim ayında yayınladığı büyüme tahminlerini yüzde 0.3 oranında düşüren IMF, ekonominin beklediklerinden daha farklı bir seyir göstereceğini belirtti.

IMF'ye göre ABD bu yıl yüzde 3.6, gelecek yıl yüzde 3.3 büyüyecek. Rakamlar Ekim tahminlerine göre artırıldı.

IMF'nin açıkladığı son raporda küresel mali krizin ardından trilyonlarca doların piyasaya sürüldüğünü ancak ekonomik büyümenin sınırlı kaldığına dikkat çekildi. Hatta petrol fiyatlarında yaşanan tarihi düşüşün bile ekonomi üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olacağı ifade edildi. Politika yapıcıların önünde zor seçeneklerin olduğuna vurgu yapıldı.

IMF Başekonomisti Olivier Blanchard, petrol fiyatlarının düşmesinin büyümeyi olumlu etkileyebileceğini ancak, avro ve yen para birimlerinin kalıcı negatif etkiler bırakabileceğini ifade etti.

Rusya'da 2015'te, artan jeopolitik gerilim ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yüzde 3 küçülme yaşanması öngörülüyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’in ise 2015’te yüzde 6.8, 2016’da ise yüzde 6.3 oranında kalması bekleniyor.

Avro bölgesi için Ekim ayında yapılan tahminler yüzde 0.2 ve 0.3 oranında düşürüldü. Son rapora göre Avro bölgesi bu yıl yüzde 1.2, gelecek yıl ise yüzde 1.4 büyüyecek.