Avustralya'nın Victoria Eyaleti’ndeki kırsal kesimlerde her 5 gençten neredeyse bir tanesi işsiz. Victoria Eyaleti Sosyal Hizmetler Konseyi tarafından yayınlanan rakamlara göre eyalet genelindeki gençler arasındaki işsizlik oranı 2015 'te yüzde 16,1 olarak gerçekleşti.

Melbourne şehrindeki gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 16,3 iken, şehri çevreleyen kırsal Warrnambool bölgesinde yüzde 20,3 ve Geelong bölgesinde yüzde 21,4 oranında işsiz genç yaşıyor.

Victoria Eyaleti Sosyal Hizmetler Konseyi Başkanı Emma King, Avustralyalı gençler arasındaki işsizlik oranlarının endişe verici olduğunu belirterek, “Gençler arasındaki işsizlik oranı gerçek bir kriz nedenidir. Küresel ekonomik kriz döneminden bu yana böyle bir genç işsizler ordusu görülmedi. Bunun ötesinde, genel işsizlik seviyesinde de gözle görülür bir artış var.” dedi.

Gençler arasındaki işsizlik oranlarının bu derece artmış olmasının, eyaletteki imalat ve hizmet sektöründeki gerilemeyle doğrudan orantılı olduğunu belirten King, “Victoria’da şu anda 90 bin Avustralyalı genç işsiz ve bunlara verilecek bir iş yok.” dedi.

Öte yandan uzmanlar, teknoloji kıskacındaki gençlerde oluşan sosyal yetenek eksikliğine işaret ediyorlar.

Avustralyalı yardım kuruluşu Salvation Army yetkilisi Greg Moult, gençlerin işverenlerin aradığı nitelik ve eğitimden yoksun olmalarının, iş bulmayı çok zorlaştırdığına işaret ediyor. Moult, “İşverenlerle yapılan görüşmelerde, bu gençlerin genel itibarla, sosyal ilişki ve yumuşak yetenekler tabiri ile tanımlanan, duygusal zeka, sosyal zarafet, iletişim, dil, alışkanlıklar, arkadaşlık ve iyimserlik gibi ince sosyal yetenekler konusunda yetersiz olduklarını görüyoruz.” dedi.

İş bulmaya çalışan gençlerde bu türden sosyal yeteneklerin en çok aranan özellikler olduğunu belirten Moult, “İşverenler, kendilerinden iş isteyen gençlerin çoğunun karşılıklı oturma, gözlerinin içine bakma ve göz teması sağlama gibi özgüven işareti yeteneklerden yoksun olduklarını söylüyor.” diye konuştu.

İşsiz gençler arasında görülen sıkıntılardan bir diğeri ise kişisel sorunlardan kaynaklanıyor. Sürekli bir endişe hali en önemli zihinsel sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bu da çözümü zor ve meşakkatli bir sorun teşkil ediyor.

Avustralya Federal hükümeti, bu yıl “Jobactive” projesi kapsamında, iş bulma servisleri için 6,8 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. Bu kapsamda gençlerin işsiz kalmalarını teşvik ettiği düşünülen, gençlik işsizlik maaşlarının daha zor kurallara bağlanması amaçlanıyor. Plan kapsamında işsiz gençlerin daha aktif bir şekilde iş aramaları da teşvik edilecek.