İngiltere’nin önde gelen basın kuruluşları, Türkiye’de Pazar günü düzenlenen milletvekili genel seçim sonuçlarına yönelik analiz yazıları yazmaya devam ediyor.

Ülkenin saygın gazetelerinden Independent, “Türkiye’de sonun başlangıcı mı? Erdoğan’ın en kötü anları” başlıklı yazıda, 13 yıldır iktidar olan AK Parti oylarını, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) kaptırdığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkilerini arttırarak elde etmeyi planladığı daha fazla güç amacına ulaşamadığı yazıldı. Haberde, “Başkanlık sistemi isteyen Erdoğan’ın hırsları sonun başlangıcı olabilir.” ifadeleri kullanılıyor. Gazete, son yıllarda Erdoğan’ın yurt dışındaki saygınlığını hangi sebeplerle kaybettiğine dikkat çekiyor.

400 MİLYON STERLİN’LİK SARAYI VERGİLERLE YAPTIRDI

Gazete, uzun süredir bir çok tartışmaya neden olan ve en son Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaşanan altın tuvalet polemiğiyle tekrar gündeme gelen Ak Saray’ın, halkın vergisiyle inşa edildiğini belirtiyor. Ak Saray’ın, ABD’nin başkenti Washington’daki Beyaz Saray ve İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Buckingham Sarayı’ndan daha büyük olduğu belirtilen haberde, maliyetinin ise 400 milyon Sterlin’i bulduğu yazıyor.

TWITTER’I ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞTI

Gazete, 2014 yılında muhalif grupların protesto gösterileri nedeniyle sosyal medya ortamı Twitter’ı yasaklayarak ortadan kaldırmaya çalıştığını belirtiyor. Haberde, kararın ardından uluslararası çevreden gelen tepkilere ise Erdoğan’ın, “Uluslararası toplumların ne dediği umurumda değil.” sözleri hatırlatılıyor.

Haberde, geçen yıl Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) düzenlediği basın özgürlüğü konferansında da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın giderek daha fazla internete karşı çıktığı görüşleri aktarılıyor.

ÇEVRECİ PROTESTO GÖSTERİCİLERİNE SALDIRDI

Gazete ayrıca, üst düzey yetkililerin, 2013 Mayıs ayında Gezi Parkı’nın yıkılmasına karşı çıkan çevreci protestocuların da polis şiddetine maruz kaldığına değiniyor. Protesto gösterileri sırasında bu nedenle, toplam 11 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor.

MUHALİF GAZETECİLERİ TUTUKLATTI

Haberde, 2014 Aralık ayında, aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da bulunduğu gazeteci, yapımcı ve yönetmen toplam 24 kişinin tutuklandığı polis operasyonu hatırlatılıyor. Operasyonun ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en özgür basının Türkiye’de bulunduğu açıklamaları yaptığı belirtiliyor.