İngiltere’nin saygın gazeteleri arasında yer alan Independent, 1 Kasım’da yapılacak genel seçimin Türkiye’deki mevcut kutuplaşmayı daha fazla derinleştirebileceğini değerlendiren bir yazıya yer verdi.

Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn’ün imzasını taşıyan ‘Diktatörlüğe birkaç adım mesafede’ başlıklı yazıda, 2002’den beri Türkiye’yi yöneten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisinin 1 Kasım seçiminde ne ölçüde tek parti yönetimi kurup, siyasi tekel oluşturabileceğinin belirleneceğini öne sürdü.

Yazıda Pazar günü gerçekleşek seçimin henüz ortada olduğu belirtilerek, “Seçim kampanyası, Kürtlerle Türkler, laiklerle İslamcılar ve Sünni çoğunlukla Alevi azınlık arasındaki fay hatlarını genişletti.” denildi. Ayrıca, Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki iç savaşa ne kadar daha dahil olacağının da bu seçim sonuçlarına bağlı olduğu vurgulandı.

“ERDOĞAN’I ELEŞTİREN TÜM KURUMLAR DAİMİ KUŞATMA ALTINDA”

Independent, 1 Kasım seçim kampanyası sırasında görülmedik derecede bir şiddet yaşandığını, Hakların Demokratik Partisi (HDP) binalarına ve muhalif gazetelere düzenlenen saldırıları hatırlattı. Yazıda, “Hürriyet gazetesine şimdi daha sağlam bariyerler konuyor. Ama Erdoğan’ı eleştiren tüm kurumların daimi kuşatma altında olduğu havası hakim. Hürriyet (Daily News) yazarı Murat Yetkin, Türkiye’de kutuplaşmanın en üst seviyede olduğunu, Erdoğan’ın salt çoğunluğu elde etmesi halinde otoriter bir başkanlık sistemi kurma tehlikesinin olduğunu söylüyor.” ifadeleri yer aldı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelecek seçimde başarı şansının, ordu, yargı ve medyanın büyük bölümü gibi birçok kurumu, güç merkezini dizginlendiği ve kendi denetimi altına aldığı için göründüğünden daha fazla olabileceğine vurgu yaptı. Yazıda, iki gün önce Koza İpek Medya Grubu’na atanan kayyum ve sonrasında yaşanan polis şiddeti hatırlatıldı.

AK PARTİ SEÇMENLERİ ETKİLEME KONUSUNDA AVANTAJLI

Yazıda, AK Parti’nin seçim kampanyalarını yürütürken seçmenleri etkileme konusunda büyük avantaja sahip olduğu belirtildi. Gazete bir rapora göre, devlet televizyonu TRT’nin son 25 günkü yayınlarında AK Parti’ye 30 saat, Erdoğan’a 29 saat, CHP’ye beş saat, MHP’ye bir saat 10 dakika, HDP’ye de 18 dakika ayrıldığına yer verdi.

Bu arada gazetede, Erdoğan’ın, birçok seçmen arasında hakim olan– diktatörlüğe kaymayı içermesine rağmen– AK Parti’nin istikrarı temsil ettiği ve tüm diğer alternatiflerin ekonomik istikrarsızlık ve belirsizliğe yol açacağı anlayışından da yararlanabileceği ifade edildi.

Suriye ve Irak’ta mevcut şiddetin Türkiye’ye de sıçradığı belirtilen yazıda, IŞİD’in bombalı saldırılarının Türklerle Kürtlerin ilişkilerini zehirlediği ifade edildi. Gazete, Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi sonucu Suriye’nin kuzeyinde, PKK’nın bu ülkedeki kolu tarafından yönetilen bir devlet parçası kurulmasını engelleyemedi. Yazıda, “2012’de Orta Doğu’da büyük bir güç olmaya hazırlanan Türkiye şimdi bölgenin büyük bölümünde dışlanıyor.” denildi.

Independent, Pazar günü gerçekleşecek seçim sonucunu tahmin etmenin zor olduğunu ancak şimdiden ayrıştırıcı güçleri açığa çıkardığı ve büyüttüğünü vurguladı. Yazıda, Erdoğan’ın seçimlerden sonra söz konusu ayrıştırıcı güçleri tekrar kontrol altına almak isteyebileceği ancak bunu yapmasının kolay olmayacağı belirtildi.