İngiltere basını, Suriye’ye giderek IŞİD terör örgütüne katılan İngiliz rap şarkıcısı Abdülmacit Abdülbari'nin, örgüt Tel Abyad’dan çekildiği sırada mülteci kılığına girerek Türkiye’ye kaçmış olabileceğini yazdı.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Independent, 2013 yılında Suriye’ye giderek IŞİD’e katılan 24 yaşındaki rap şarkıcısı Abdülbari'nin, ABD’nin hava saldırıları ve savaş bölgesindeki hayat koşullarından duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle geçtiğimiz ay, örgütün Tel Abyad’dan çekildiği sırada mülteci kılığına girerek Türkiye’ye kaçtığını yazdı.

Dün The Sunday Telegraph gazetesinde çıkan haberde ise İngiliz rapçinin, hem İngiliz güvenlik güçleri hem de IŞİD örgütü tarafından arandığını aktarılıyor.

Independent gazetesi, Suriye’ye örgüte katılmak amacıyla giden birçok İngiliz vatandaşının, ülkeye dönmek istediğini ancak ağır cezalarla yargılanacak olacağı korkusuyla dönemediğini yazıyor.

“BİRÇOK KİŞİNİN ÖRGÜTTEN AYRILMAK İSTEDİĞİNİ BİLİYORUZ”

Gazeteye konuşan uluslararası güvenlik uzmanı Raffaello Pantucci, birçok kişi gibi Türkiye’ye kaçtığı iddia edilen İngiliz rapçinin, sosyal medyada uzun süredir çok sessiz olduğunu söyledi. Pantucci, “Kaçtığı için internet bağlantısı bulmakta zorlanıyor olabilir. Facebook ve Twitter üzerinden takip ediyorum fakat şu aralar çok sessiz.” ifadelerini kullanıyor.

Uluslararası güvenlik uzmanı ayrıca, “Örgütle anlaşamayıp, ayrılmaya çalışanlar olduğunu biliyoruz. Abdülmacit Abdülbari de onlardan biri olabilir. Bu durumun bir süredir devam ettiğini fark ediyorum. Bu yeni bir şey mi emin değilim ama katılanların hayal kırıklığına uğradığını ya da örgütü terk etmek istediğini düşünüyorum.” dedi.

Öte yandan gazete, uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Peter Neumann’ın geçen Eylül ayında örgüte katılan İngiliz militanların yüzde 20’sinin ayrılmak istediğini hatırlatıyor. Neumann aynı zamanda, İngiltere hükümetinin, ülkeye geri dönecekleri en az 30 yıl hapis cezasına çarptıracağını belirterek, dönmek isteyenlerin kapana kısılmış hissettiğini ifade ediyor.

Daha önce de Suriye’ye giderek örgüte katılan İngiliz vatandaşı İmran Khawaja, geçtiğimiz Şubat ayında ülke döndükten sonra 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.