İngiliz milletvekili Eric Pickles ve Pakistan asıllı Müslüman Muhafazakar Partisi’nin Lordu Tariq Ahmad’in ortak imzasının bulunduğu açık mektuba, Müslümanlar tepki gösterdi. Açık mektupta, Müslüman din adamlarından, vaaz verirken Ada’da var olan radikallere karşı İslam dininin, İngiliz kimliğinin nasıl bir parçası olunabileceğine dair cemaati bilgilendirmeleri talep edildi.

İngiliz milletvekili Eric Pickles ve Pakistan asıllı Lordlar Kamarası üyesi Lord Tariq Ahmad, geçen Cuma günü, ülkede bulunan binden fazla Müslüman din adamına yazdığı ortak mektupta, İslam dininin, İngiliz kimliği ile bağlantısının açıklanmasına yönelik çağrıda bulundu. İngiltere’de yaşayan Müslüman halkı, oluşan nefret söyleminden uzaklaştırmakta, din adamlarının sorumlu olduğunu vurgulayan parlamento üyeleri, din adamlarının hükümete yardımcı olmaları gerektiğini belirtti.

İngiltere’deki Müslüman halk tarafından ise mektuba tepki gösterildi. Ülkenin en büyük Müslüman kuruluşu, Britanya Müslüman Konseyi Genel Sekreteri Harun Khan, yayımlanan mektup içeriğini ‘aşırı sağ’ görüşlü olarak değerlendirerek, Müslümanların İngiliz halkının dışında tutulup tutulmadığının açıklanmasını istedi.

Açık mektupta dikkat çeken ifadeler arasında, “Din adamları olarak toplumumuzda eşsiz bir yere sahipsiniz. İslam’a inanmanın İngiliz kimliğinin nasıl bir parçası olabileceğini açıklamak ve göstermek gibi çok değerli bir fırsatınız ve önemli bir sorumluluğunuz var.” ve "İçi nefret dolu radikal ve aşırıcıların camii veya ibadethanelerde yeri olmadığını, onlar tarafından hedef haline gelen gençlere teklif edebilecekleri hiçbir şey olmadığını aktarmak zorundayız.” deniliyor.

İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanı Sajid Javid ise Britanya Müslüman Konseyi’nin Paris terör saldırılarının ardından yayınladığı kınama mesajına, parlamentonun ülkede yaşayan 2,8 milyon Müslümandan övgüyle bahsettiğini ifade etti.

İngiltere Başbakanı David Cameron da yayımlanan açık mektubu ‘makul, mantıklı ve ılımlı’ olarak değerlendirdi. Cameron, “Açıkçası mektubu okuyan her kimin sorunu varsa ben onların gerçekten sorunlu olduğunu düşünüyorum. Sayın Eric Prickles’ın yazdığı mektubu makul, mantıklı ve ılımlı buldum.” dedi.