İngiltere’nin başkenti Londra’nın Kuzey Enfield bölgesi milletvekili Nick De Bois, Türkiye’de basına yapılan kısıtlamalarla ilgili olarak, “Benim için basın özgürlüğü, modern demokrasinin temel gereksimi.” tepkisini verdi.

Cihan Haber Ajansı muhabirinin sorularını cevaplayan Muhafazakar Partisi milletvekili, Türkiye’de basına karşı uygulanan kısıtlamalara ilişkin ifade özgürlüğü ve demokrasi vurgusu yaptı.

“GAZETECİLER CESARETLENDİRİLMELİ”

İngiliz milletvekili, gazetecilerin politikacılara yönelik yazdığı eleştirel haberler nedeniyle hapis cezasına çarptırıldığı günlerin geride kalması gerektiğini söyledi. Nick De Bois, “Gazetecilerin bazen politikacılara karşı acımasızca yaklaşmaları ve onlara zor anlar yaşatmalarına rağmen, bunu yapabilmeleri mümkün kılınmak zorunda. Ortaklarımızın ve diğer ülkelerin basın özgürlüğünü cesaretlendirmesinin demokrasinin gücü olduğuna inanıyorum.” dedi. Nick De Bois, demokrasinin ancak ifade özgürlüğü ve basına tanınan fırsatlarla güzelleştiğini ifade ederek, diğer modern ülkelerin de aynı görüşte olduğunu söyledi.

"SEÇİMLER ÖNCESİNDE ÇOK RAHATIM"

7 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler için çalışmaların hızla devam ettiğini belirten İngiliz milletvekili, başkent Londra’da Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Kuzey Enfield bölgesindeki adaylığı hakkındaki heyecanını paylaştı.

Nick De Bois genel seçimlere yönelik “Seçimler çok yaklaştı. Yapacağım çok iş var. Bölgemdeki bütün halktan aldığım destekten hiç şüphem yok. Bu konuda çok rahatım. 3 haftadan az bir zaman kaldı. Esas nasıl gittiğini seçim sonunda öğreneceğiz.” ifadelerini kullandı.

“PARLAMENTODA İLK KONU TÜRKÇE SINAVLARI OLACAK”

Muhafazakar Parti üyesi Nick De Bois, İngiltere Eğitim Bakanı Nicky Morgan’ın ilk ve ortaöğretimde, Türk dili gibi az öğrenildiği iddia edilen yabancı dil sınavlarının yürürlükten kaldırılmasıyla ilgili dün yaptığı yazılı açıklamayı da değerlendirdi. De Bois, seçimlerden sonra partisinin iktidara gelmesi halinde üzerinde çalışacağı ilk konunun bu olacağını söyledi.

Nick De Bois, bir ay önce yabancı dil sınavlarının uygulamaya devam etmesi yönünde parlamentoya sunduğu kampanyaya ilişkin, “Eğitim Bakanı Nicky Morgan’ın da açıkça belirttiği gibi sınav kurulu bu uygulamaları devam ettirmeli ve eğer Muhafazakar Parti gelecek seçimlerden sonra tekrar parlamentoya gelirse, ilk ve ortaöğretimde uygulanan Türk dili sınavları yapılmaya devam edecek.” dedi.