İngiliz Üsleri’nde çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar, maaşlarından Eylül ayından itibaren geçerli olacak yüzde 17,5’e kadar kesintiye karşı grev başlattı.

Türk İşçi Sendikaları Federasyonu'na (Türk-Sen) bağlı Askeri Müstahdemler Sendikası (ASSEN) ile Güney Kıbrıs’tan SEK, PEO ve PASİDİ tarafından düzenlenen ve bu sabah başlatılan grev, İngiltere’ye bağlı İngiliz Üsler Komutanlığı İdari Sekreterliği ile bir çözüme varılamadığı takdirde 11 Eylül Cuma günü mesai bitimine kadar devam edecek. Sendikalar ayrıca, Dikelya ile Ay Nikolas Kampı’nın giriş kapısında bu sabah eylem düzenledi. Eyleme Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekillerinden Erkut Şahali ile Teberrüken Uluçay, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ve Pile Muhtarı Nejdet Ermetal da katılarak destek belirtti.

BIÇAKLI: DEMOKRASİNİN BEŞİĞİNDE GÖRÜLMESİ ÜZÜCÜ

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, eylemde yaptığı konuşmada maaş kesintisi gibi bir uygulamanın, demokrasinin beşiği olarak görülen İngiltere’nin Kıbrıs’taki Egemen Üsleri'nde de görülmesinin üzücü bir durum olduğunu ifade etti. Emek sömürüsünün her yerde görülebildiğine dikkat çeken Bıçaklı, bugün Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum emekçilerin ekmeklerine sahip çıkmak için birlikte mücadele verdiğini vurguladı.

İşveren durumunda olan İngiltere’ye bağlı İngiliz Üsler Komutanlığı İdari Sekreterliğine atıfta bulunan Bıçaklı, “Burada toplu iş sözleşmelerinde yaşanan çirkinlikler vardır. Burada işveren temsilcisine bir mesaj vermek istiyorum. Masanın başında sizinle görüşme yapan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sendikacılar sizin uşağınız değildir. Emeği temsil eden temsilcilere hakaret etme hakkı veya yetkiniz yoktur.” dedi.

Türk-Sen’in Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu (WFTU) üyesi olduğuna dikkat çeken Bıçaklı, üslerde yaşanan kriz ve sendikacılara söylenenlerin tüm WFTU üyelerinin bilgisine getirileceğini vurguladı. İngiltere Hükümeti'nin, ekonomik kriz gerekçesiyle üslerde çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların 2012’de maaşlarını dondurma kararı aldığını, şimdi ise Güney Kıbrıs’ta ekonomik kriz var diye maaş kesintisine gittiğini kaydeden Bıçaklı, “Hani işveren İngiliz hükümetiydi?” dedi.

Bıçaklı, İngiltere Hükümeti'ne seslenerek eğer emeğe saygıları var ise dünyaya bunu göstermeleri gerektiğini kaydetti. Bıçaklı, “Biz, adada yaşanabilir bir çözüm için mücadele ederken, burada üsleri olan insanlarla uğraşmak istemiyoruz. Beğenen bu adada kalır beğenmeyen bu adadan gider.” dedi.