İngiltere hükümeti, gelecek beş yıl içinde toplam 20 bin sığınmacıyı Birleşik Krallık’a kabul edeceğini duyurdu.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle birlikte yüzleştiği göçmen krizine çözüm arayışları kapsamında, 2020 yılına kadar toplam 20 bin sığınmacıya ülke topraklarının kapılarını açacağını açıkladı.

Bugün parlamentoda, İngiltere hükümetinin hazırladığı 'savunmasız insanları yeniden yerleştirme planı' için yapılan toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Cameron, kabul edilen sığınmacılar arasından önceliğin savunmasız ve kimsesiz kalmış çocuklara verileceğini vurguladı. Suriye’deki çatışmaların bitirilmesi için İngiltere’nin gereken bütün hamleleri yapılacağının altını çizen Cameron, bu sırada sınırdaki sığınma kamplarında yaşayanları yeniden yerleştirmenin ahlaki bir sorumluluk olduğuna dikkat çekti.

Parlamentoda milletvekillerine seslenen Başbakan David Cameron, hükümetin 2014’ün başında hazırladığı ‘Savunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme Planı’nın, 2020’ye kadar uzatılacağını ve söz konusu plana Türkiye, Lübnan ve Ürdün’deki sığınma kamplarında yaşayan mültecilerin de dahil edileceğini ifade etti.

David Cameron ayrıca, Ada’ya yerleştirilecek sığınmacılara belirlenen kriterler kapsamında BM Mülteci Yüksek Komiser’inin (UNHCR) karar vereceğini bildirdi.

Geçen hafta Bodrum'da yaşanan trajik olaydan önce daha fazla sığınmacıyı İngiltere'ye kabul edemeyeceğini belirten İngiltere Başbakanı, sert bir dille eleştirilmişti. 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi’nin deniz kıyısına vuran cansız bedeninin fotoğrafının, İngiltere’de geniş yankı uyandırmasının ardından ise Başbakan David Cameron geri adım atmış, birkaç bin sığınmacıyı Ada’ya kabul edileceğini duyurmuştu.