İngiltere’de Magna Carta Yasaları’nın 800 yıl önce imzalandığı St. Albans kentinde, yerel seçimlere Muhafazakar Parti’den aday olan Türk vatandaşı Mehmet Salih Gaygusuz, rakiplerini bine yakın bir oy farkıyla geride bırakarak şehrin belediye başkanı oldu.

Hırçın bir gençlik dönemi geçirdiği için annesi tarafından Trabzon’dan, 1972 yılında, henüz 16 yaşındayken, başkent Londra’ya, babasının yanına gönderildiğini belirten Gaygusuz’un İngiltere hikayesi bu şekilde başlamış.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Gaygusuz, “Hırçın olduğumdan annem beni idare edemediği için babama şikayette bulunmuş. Babam da paldır küldür beni almış buraya getirmiş. Gönderin onu buraya –biraz da disiplinli bir kişiydi– ben ona sahip çıkarım falan dersini veririm meselesiyle biz de o gün bugündür buradayız.” şeklinde anlatıyor.

“16 YAŞINDA BULAŞIKÇI OLARAK İŞE BAŞLADIM”

İngiltere’ye 1972 yılında göç eden Gaygusuz, işe ilk olarak Londra’da restoran sahibi iş adamı Kıbrıslı Türk Ali Salih’in yanında, bulaşıkçılıkla başladığını söylüyor. Londra’da baba baskısına dayanamayan Türk Belediye Başkanı, St. Albans’a amcasının yanına taşınıyor ve 37 yıldır bu kentte yaşıyor. Bir Yunan lokantasında garsonluk yaparken genç yaşta tanıştığı İngiltere vatandaşı Maureen’le hayatını birleştiren Gaygusuz, ayrıca iki çocuk babası.

“22 YAŞIMDA İLK KEZ İŞ SAHİBİ OLDUM”

1978 yılında henüz 22 yaşındayken kendi işinin sahibi olarak eğlence mekanı açan Gaygusuz, ilerleyen yıllarda işlerinin gelişmesiyle birlikte siyasete atıldığını ifade ediyor. Belirli bir süre zarfından sonra işi nedeniyle St. Albans’ta tanıdık bir sima haline gelen belediye başkanı, işinin getirdiği sorunlarla siyasete atılmaya karar veriyor.

Salih Gaygusuz, siyasete girişini şu ifadelerle anlatıyor:

“Belediyeyle devamlı irtibat halindeydim. Çünkü benim yapmış olduğum işler insanların rahatlıkla arabalarını park edip, ceza alma korkusu olmadan gelip benim mekanlarımda kahve içmek veyahut bir alışveriş yapıp gitmeleri önemli. Dolayısıyla belediyeyle devamlı bir çelişki içindeydik. Bu şehri doğru yönetemiyorsunuz. Bu şehrin hali nedir? Şikayet söz konusu. Böyle bir çıban başı oldum. Belediyenin başına dert oldum.”

Arkadaşı ve eski belediye meclis üyesi Gordon Myland’a yaşadığı sorunları anlattığı sırada kendini belediye kariyerinin ortasında bulduğunu belirten Mehmet Salih Gaygusuz, 2006 yılında belediye encümen üyesi olarak seçilmesinin büyük bir sürpriz olduğunu vurguluyor.

“GÜZEL BİR İSİMLE GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Üç dönem üst üste Muhafazakar Parti’den belediye encümen üyesi olan Gaygusuz, hiç Türk seçmenin olmadığı bir bölgeden belediye başkanı olarak seçilmesine ilişkin ise “Hiç Türk olmayan bir yerde Mehmet Gaygusuz, belediye encümen üyesi olarak seçiliyor ve ondan sonra 3 dönemdir de bu hayatı, bu görevi sürdürüyoruz. Arkadaşlarımız, dostlarımız, bizi tanıyan, bize güvenen grup arkadaşlarımız, Muhafazakar Parti grubu bizi uygun gördüler. Bu göreve layık gördüler ve seçtiler. Bundan sonra inşallah güzel bir şey yapıp, güzel bir isimle görevimize devam edeceğiz.” diyor.

“SEÇİM DÖNEMİNDE İLGİNÇ OLAYLAR YAŞADIM”

Seçim döneminde yürüttüğü kampanyalara da değinen Mehmet Salih Gaygusuz, süreç içerisinde ilginç olaylarla karşılaştığını söylüyor. 30 yıldır eğlence sektöründe hizmet verdiği için bazı kişilerin hayatında iz bıraktığını ve hatta sayesinde evlenenlerin bile olduğunu belirtiyor.

“TÜRKLERİN DEVE ÜZERİNDE GEZDİĞİNİ SANANLAR VAR”

7 Mayıs’ta İngiltere’deki seçimler sonucu, Muhafazakar Parti’den St Albans Belediye Başkanı olarak seçilen Mehmet Salih Gaygusuz, Türk vatandaşların imajını göreviyle değiştirmeyi amaçlıyor. Gaygusuz, “Halen Türklerin Türkiye’de deve üzerinde gezdiklerini sanan insanlarla dolu burası. Biz onları yanıltmakla meşgulüz. İnşallah güzel bir imaj verip, Türk insanının da onlar kadar değerli olduğunu, becerikli olduğunu göstereceğiz.” şeklinde konuşuyor. Mehmet Salih Gaygusuz’un belediye başkanlığı, 20 Mayıs’ta yapılacak törenle resmen başlayacak.