İngiltere’de genel seçimlere 3 hafta kala, parlamentoya aday parti liderleri, BBC’nin hazırladığı tartışma programına katıldı. Ana muhalefet İşçi Partisi lideri Ed Miliband, genel seçim sonrası İskoç Ulusal Partisi’yle bir koalisyon hükümeti kurulma ihtimalinin olmadığını söyledi.

BBC, 7 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler öncesi, parlamentoda öne çıkan muhalefet partilerinden İşçi Partisi, Avrupa Birliği ve göçmen karşıtlığıyla bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP), Yeşil Parti, Galler Plaid Cymru Partisi ve İskoç Ulusal Parti’yi (SNP) konuk ettiği bir tartışma programı düzenledi. Programda, tartışılan konular arasında vergi indirimleri, sağlık hizmetleri, göçmenler ve ülkenin savunma politikaları vardı. Genel seçim sonucu öngörülen koalisyon hükümeti kurulma ihtimali ise tartışma programında tansiyonun yükselmesine neden oldu.

İskoç Ulusal Parti lideri Nicola Sturgeon, seçimleri kazanma ihtimali yüksek olan İşçi Partisi lideri Ed Miliband’in, tek başına parlamentoya gelebilmek için yeterli gücü olmadığını belirtti. Bunun üzerine Sturgeon, kendi partisiyle beraber kurulacak olası koalisyon hükümetinin, bir diğer güçlü parti olan ve İngiltere Başbakanı David Cameron’ın liderliğini üstlendiği Muhafazakar Partisi’ni geri planda bırakmak için bir fırsat olduğunu ifade etti.

İşçi Partisi lideri Ed Miliband ise olası kurulacak koalisyon hükümetinde Muhafazakar Parti’yle işbirliği yapılmaması için çalışacağını fakat İskoç Ulusal Partisi ile de koalisyon hükümeti kurulmasının mümkün olmayacağını söyledi.

İKİ BÜYÜK PARTİ BAŞA BAŞ DEVAM EDİYOR

Son yapılan kamuoyu yoklamalarında parlamentonun iki büyük partisi başa baş gösteriliyor. YouGov adlı araştırma şirketinin, muhalefet partilerin katıldığı tartışma programından bir gün önce öngördüğü seçim sonuçlarına göre, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın liderliğindeki Muhafazakar Parti ve ana muhalefet İşçi Partisi, yüzde 34’lük oy oranlarıyla aynı sonuca sahip.

BBC yayın kuruluşunun yayımladığı tartışma programının ardından Survation adlı araştırma şirketinin yaptığı anket sonuçlarına göre ise seçimleri kazanması öngörülen, 287 koltuk sayısıyla İşçi Partisi. 278’lik koltuk sayısıyla Muhafazakar Parti ise İşçi Partisi’ni takip ediyor.

İngiltere’de bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için 326 milletvekilinin parlamentoda koltuk hakkı kazanması gerekiyor. Dolayısıyla, 7 Mayıs’ta gerçekleşecek genel seçimlerin ardından koalisyon hükümetinin kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.