İngiltere’de yarın düzenlenecek genel seçimlerde oy kullanacak olan Türkler, göçmenlere daha ılımlı bakan İşçi Partisi'ne oy vereceklerini söylüyor.

Başkent Londra’nın kuzey bölgesinde Türkiye kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Wood Green semtinde bulunan işçi ve esnaf, Cihan Haber Ajansı'na seçim öncesi değerlendirmelerde bulundu.

“İŞÇİ PARTİSİ GÖÇMENLERE DAHA ILIMLI”

13 yıldır Londra’da yaşayan ve kebap ustası Mesut, oyunu İşçi Partisi’nden yana kullanacağını söyledi. 2005 yılında İngiltere vatandaşlığına hak kazanan kebap ustası, son 2 seçimde oy kullandığını belirterek, “Oyumu İşçi Partisi’ne vermeyi düşünüyorum. Çünkü İşçi Partisi bence yabancılara biraz daha ılımlı.” dedi. İşçi Partisi'nin sandıktan birinci çıkacağını düşünen vatandaş, “Gelen anketlere göre İşçi Partisi görünüyor. En yüksek oyu almasını da isterim.” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 15 yıldır Londra’da yaşayan restoran işletmecisi Ali ise henüz vatandaşlık hakkı olmadığı için İngiltere’de oy kullanamayacağını söyledi. Sandığa gidebilme şansı yakaladığı takdirde oyunun İşçi Partisi’nden yana olacağını vurgulayan işletmeci, “Eskiden bu ülkede ilticacı insanlara en büyük yardımı yapan İşçi Partisi’dir. O yüzden de oy kullanmış olsaydım, oyumu İşçi Partisi’ne verirdim.” dedi.

“MUHAFAZAKARLAR GELİRSE İŞSİZLİK ARTAR”

Bir Türk marketinin muhasebesini tutan Aysun Özen ise İngiltere’de ilk kez oy kullanacağını belirtti. Son beş yıldır Başbakan David Cameron’ın liderliğini yaptığı Muhafazakar Partisi’nin seçimleri tekrar kazanma ihtimaline karşın işsizliğin artacağını düşünen Özen de tercihinin İşçi Partisi olacağını açıkladı.

Muhafazakar Partisi’nin özellikle ülkenin Ulusal Sağlık Hizmetleri’nde (NHS) başarısız olduğunu vurgulayan Türk muhasebeci, çalışanlar için uygulamaya getirilen 'sıfır saat' sözleşmesine ilişkin olarak da “Bu dönemde Muhafazakarların yapacağı yeni yasada, çıkartacağı yeni yasada 2 bine yakın hemşirenin tamamen işsiz kalacağı ve sıfır saat sözleşmesine bağlı olacağı belirtiliyor. Bu da işsizliğin artacağı anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.

'Sıfır saat' sözleşmesi, işverenin işçiyi ihtiyacı olduğu kadar çalıştırması ya da hiç çalıştırmamasına ve ödemeyi de çalıştığı saate göre yapmasına imkan sağlıyor.

Bir şirkette satışla ilgilenen Orhan adlı vatandaş da İşçi Partisi’nin kendi görüşlerine en yakın siyasi parti olduğunu söyledi. Perşembe günü sandık başına gideceğini belirten vatandaş, “Şöyle bir bakıldığı zaman bütün partiler birbirlerine benziyor ama bana İşçi Partisi biraz daha yakın geldiği için ve ben de onların düşüncelerine yakın olduğum için oyumu onlara vermeyi düşünüyorum.” dedi.

ANKETLER İKİ PARTİYİ BAŞA BAŞ GÖSTERİYOR

İngiltere’de genel seçimlere saatler kala ise yapılan kamuoyu yoklamaları, parlamentonun iki büyük partisini halen başa baş gösteriliyor. Ülkenin önde gelen YouGov ve Populus adlı araştırma şirketlerine göre, Başbakan David Cameron’ın liderliğindeki Muhafazakar Partisi ve ana muhalefet İşçi Partisi aynı oy oranına sahip. YouGov araştırma şirketinin son yaptığı ankette Muhafazakarlar ve İşçi Partisi yüzde 33, Populus’a göre ise yüzde 34 oy alacaklar. İki büyük partiyi sırasıyla da Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP), Liberal Demokrat Partisi ve Yeşil Parti takip ediyor.