İngiltere Adalet Bakanlığı bünyesinde insan haklarından sorumlu Devlet Bakanı Simon Hughes, hükümet olarak Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik gelişmeleri endişeyle takip ettiğini söyledi.

Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunda Cihan Haber Ajansı muhabirine değerlendirmelerde bulunan Bakan Simon Hughes, İngiltere Parlamentosu üyelerinin, Avrupa ülkelerinin en yüksek seviyede basın özgürlüğüne sahip olması gerektiğini savunduğuna dikkat çekti.

Hughes, partisi Liberal Demokratların insan haklarını temel prensip olarak gördüğünü belirterek, “Kriterimiz, İngiltere halkı gibi Türkiye halkı için de basın özgürlüğünün, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi doğrultusunda sağlanmasıdır." dedi.

İfade özgürlüğünün garanti altına alınması için Türkiye ile ortak çalışmalar yapılabileceğini ifade eden Hughes, bu konuda AB bakanı, dışişleri bakanı ve cumhurbaşkanı ile temaslar kurabileceklerini aktardı. İngiliz bakan tutuklu gazetecilerle ilgili olarak ise “Bu konuyu ilgiyle takip ediyoruz ve bilhassa medya özgürlüğü kısıtlanmıyor mu diye endişeyle bakıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Simon Hughes, Türkiye'de Mustafa Kemal Atatürk döneminden beri zorlu politikalar izlendiğini, basın özgürlüğünün de hiçbir zaman kolay bir sorun olmadığını savundu. Hughes, Türkiye'de laik kesimin inançlı kesimle sorunlarının yanı sıra Kürt meselesi gibi başka sorunların var olduğunu belirterek, şimdiye kadar gelen hükümetlerin basın özgürlüğü sorunuyla alakalı basit çözümleri varmış gibi davrandığını söyledi. Medyanın demokrasi sürecinin en kıymetli parçası olduğunu vurgulayan İngiliz bakan, "Gazeteciler, hükümetleri zorlasa da onlara makul davranıldığına emin olmalıyız." dedi.