İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, basın özgürlüğünün mağduru olduklarını düşünseler bile siyasetçilerin bu temel hürriyeti her zaman garanti altına altına alması gerektiğini söyledi. Hammond, IŞİD tehdidine son vermek ve Suriye’deki rejimin değişmesini sağlamak için Türkiye ile çok daha yakın bir şekilde çalışacaklarını da ifade etti.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Philip Hammond, Türkiye’de basın özgürlüğü tartışmalarını değerlendirdi. Dünya genelinde şeffaflık ve basın özgürlüğüne büyük destek verdiklerini ifade eden Bakan Hammond, şunları söyledi: “Her zaman basın özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Dostlarımıza basın özgürlüğünün garanti altına almaları, siyasetçilere de basın özgürlüğünün mağduru olduğunu düşündüklerinde duydukları rahatsızlığa katlanmaları çağrısı yapıyoruz. Basın özgürlüğü için mücadeleye değer. Bu yüzden dostlarımızı ve ortaklarımızı basın özgürlüğünü savunmaya çağırıyoruz.”

“ERMENİ MESELESİNDE GELECEĞE BAKMAK GEREK”

1915 olaylarının 100. yıldönümü öncesinde ‘soykırım’ kavramı üzerinden yapılan tartışmaları da değerlendiren Hammond, “Burada önemli olan nokta, bir uzlaşmaya varılması. Hepimiz uzun ve karmaşık bir tarihe sahibiz. Britanya karmaşık bir sömürge tarihine sahip. Geçmişte yaşanan birçok şey kırılmalar ve ihtilaflar oluşturmuş ve bunlar farklı millet ve toplumların ilişkilerinde çok derin yaralar bırakmış. Şimdi yapılması gereken şey, geleceğe bakmak. Geçmişte anlaşmazlık yaşadığımız insanlarla birlikte çalışarak, tarihlerimizi daha iyi öğrenmeye çalışarak, daha iyi bir gelecek inşa etmeye gayret etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“IŞİD TEHDİDİNE KARŞI VE SURİYE’DE REJİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ÇOK DAHA YAKIN ÇALIŞACAĞIZ”

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, IŞİD tehdidine son vermek ve nihayetinde Suriye’deki rejimin değişmesini sağlamak için Türkiye ile çok daha yakın bir şekilde çalışacaklarının altını çizdi. Hammond, “Böylelikle Beşşar Esed kendi halkını daha fazla öldürmeye devam edemeyecek.” diye konuştu.

“IŞİD’le mücadele konusunda Türkiye’den büyük destek alıyoruz ve bu destekten dolayı çok minnettarız.” diyen Hammond, İngiltere’ye nazaran Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki olaylardan dolayı çok daha karmaşık bir pozisyonda olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin hemen yanı başındaki bu krizle sınırında mücadele verdiğini vurgulayan Hammond, “Ankara yönetimi, milyonlarca mülteciye barınak sağlıyor. Bu krizin merkezinden binlerce kilometre uzaklıkta rahat bir durumda olan bizler, Türkiye’nin içinde bulunduğu bu durumu anlamamız gerekiyor.” dedi.

“Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunacağı iddiası var. İngiltere olarak buna destek verir misiniz?” sorusuna ise Hammond şu cevabı verdi: “Konu hakkında bilgi sahibi oluncaya kadar, herhangi spesifik bir askeri müdahale konusunda bağlayıcı bir açıklama yapamam. Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye askeri müdahale planlarına ilişkin bir bilgim yok.”

Hammond, Suriye’nin Dostları koalisyonundaki tüm ülkelerin; ılımlı muhalifleri güçlendirerek onlara gerekli silah desteğini vermeye kararlı, ancak bu sürecin uzun zaman alacağının farkında olduklarını düşündüğünü belirtti. İngiliz bakan, ancak bu şekilde Beşşar Esed rejimini devirerek tüm halkı kucaklayan siyasi bir rejime geçilebileceğini ve IŞİD tehdidinin ortadan kaldırılabileceğini ifade etti.