İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu Başkanı Keith Vaz, IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gitmek isteyen İngiliz vatandaşlarını saptamak için İstanbul’daki havalimanlarına İngiliz polisi yerleştirilmesi teklifinde bulundu.

IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gittikleri düşünülen İngiliz vatandaşı 3 genç kızın son olarak İstanbul’da görüntülerinin ortaya çıkması, Türkiye’ye seyahat edenlere yönelik güvenlik önlemlerinin artırılması tartışmalarına sebep oluyor.

İçişleri Komisyonu Başkanı Vaz, radikal eğilimli kişilerin IŞİD’e katılmak için İstanbul’u köprü olarak kullandıklarına dikkat çekerek, İstanbul’daki havalimanlarına “İngiliz dedektif polisi yerleştirilmeli” önerisinde bulundu. IŞİD’e katılmak isteyenler için İstanbul’un endişe kaynağı haline geldiğini savunan Keith Vaz, “(İçişleri Bakanı) Sayın Theresa May, Meclis İçişleri Komisyonu’nun İstanbul havalimanlarına İngiliz dedektif polisi yerleştirilmesi önerisini değerlendirecek midir?” sorusunu yöneltti.

Vaz’ın bu önerisine Theresa May, “Çok dikkatle değerlendirilmeli” şeklinde cevap verdi. Son zamanlarda IŞİD’e katılan bayan sayısında da artış olduğunu belirten May, bu konuda Türk Havayolları yetkilileri ile iletişim halinde olduklarını söyledi.

İngiltere’den şimdiye kadar toplam 60 bayanın IŞİD’e katıldığı ve bunların 18’inin 20 yaşın altında olduğu kaydediliyor.

İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu, THY Genel Müdürü Temel Kotil ile Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç'i, Suriye'ye giden İngiliz kızlarla ilgili üyelerin sorularını cevaplamak üzere komisyona davet edeceği bildirmişti.

THY ile İstanbul’a gelen Shamima Begum(15), Amira Abase (15) ve Kadiza Sultana’nın (16) son olarak Bayrampaşa'daki otogarda 18 saat otobüs beklerken kaydedilen görüntüleri ortaya çıkmıştı. İngiliz polisi 15 ve 16 yaşlarındaki kızların sınırda IŞİD militanlarıyla buluşarak buradan Suriye'ye geçiş yaptıklarını düşünüyor.