İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ülkesinin Tahran Büyükelçiliği’ni dört yıl aradan sonra tekrar açtı. İngiliz Dışişleri Bakanlığı, Bakan Philip Hammond’ın 14 yıl aradan sonra Tahran’ı ziyaret eden ilk bakan olduğunu duyurdu.

2011 yılında bir grup protesto göstericisinin düzenlediği saldırıdan sonra Tahran’daki İngiltere Büyükelçiliği kapatılmış, İngiltere de İran'ın Londra'daki büyükelçiliğini kapatıp, diplomatlarını istenmeyen kişi olarak ilan etmişti.

Temmuz ayında İran’la nükleer anlaşmaya varan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi arasında bulunan İngiltere ile İran’ın karşılıklı açtığı büyükelçiliklerle birlikte arada hareketlenen ilişkilerin daha iyi hale geleceği düşünülüyor.

İngiliz bakan Hammond, 2013 yılında cumhurbaşkanlığına seçilen Hasan Ruhani’nin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından çok önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Tahran’da görev yapacak İngiltere büyükelçisinin seçilmesine rağmen kim olacağı konusunda henüz basına bir açıklama yapılmadı. Ayrıca, İran vatandaşlarının vizesinin yenilenmesine ilişkin İngiltere’nin İran’a sunduğu çift taraflı anlaşmada da henüz bir sonuca varılmadı.

2011 yılındaki saldırıların ardından kapatılan İngiltere’nin Tahran’daki büyükelçiliğinin açılacağını ilk olarak 2014 yılında dönemin Dışişleri Bakanı William Hague duyurmuştu. Bu duyuru, iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkilerin iyiye doğru yol katettiğine dair önemli bir işaret olmuştu.