İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İran'ın nükleer programı ile ilgili Viyana'da 6 gündür devam eden müzakerelerde düğümün çözülme aşamasına gelmediklerini söyledi.

Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile görüşmesi öncesinde açıklama yapan Philip Hammond, çalışmaların devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde de bu ivmeyi korumak için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Lauren Fabius da müzakerelerde bazı konularda ilerleme sağlanırken bazılarında sağlanamadığını kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise müzakerelerin sürdüğü balkonun otelinden gazetecilere selamlamadı. "Anlaşma sağlanacağına inanıyor musunuz?" sorusu üzerine Zarif, "Umutlu olmak zorundayım. cevabını verdi.

John Kerry ile görüşmek üzere Viyana'ya gelen AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise hem siyasi hem de teknik seviyedeki görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano'nun bugün başlayan Tahran ziyaretinin önemine de dikkat çeken Mogherini, "Henüz sonuca ulaşmadık ama ilerliyoruz." şeklinde konuştu.

Bu arada Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de 6 gün önce başlayan görüşmelere katılmak üzere bugün Viyana'ya geldi.

İran, nükleer programını sınırlandırması karşılığında yaptırımların kaldırılması amacıyla ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya ile 20 aydır yoğun şekilde müzakere yürütüyor. Haziran ayı sonunda tamamlanması planlanan müzakere süresi, çözüme yaklaşılması üzerine bir hafta daha uzatılmıştı.