İngiltere Parlamentosu, IŞİD örgütüne katılmak amacıyla Türkiye’den Suriye’ye geçmeye çalışan İngiliz vatandaşların engellenebilmesi için Türkiye ile 24 saat açık tutulacak ‘kırmızı telefon hattı’ tesis edilmesini talep etti.

İngiltere İçişleri Bakanlığı Komisyonu Başkanı Keith Vaz’ın son olarak geçen hafta Türkiye’den Suriye’ye geçtiği tahmin edilen 3 kız kardeş ve 9 çocuk hakkında açıklamada bulunurken, Türkiye’yle işbirliğinin de artması gerektiğini vurguladı.

Vaz, "İlk etapta İstanbul ve Londra arasında bir kırmızı telefon hattı kurulmalı. IŞİD 7 gün 24 saat çalışıyor. İstanbul Konsolosluğumuz da aynı şekilde çalışmak durumunda." şeklinde konuştu. Suriye’ye geçmeye çalışan İngiliz vatandaşları gibi aciliyet gerektiren konularda sadece gelen e-postalara göre hareket edilemeyeceğini belirten Vaz, bu tip acil durumlar için yeni bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu savundu.

BBC Türkçe Servisi’nin aktardığı haberde, İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian’ın geçen hafta ülkenin emniyet yetkililerinin Türkiye’de sadece bir tane terörle mücadele uzmanı bulundurduğuna dair bir eleştiri yazısı yayımladığı ve emniyet birimi Scotland Yard’ın da bu eleştirilere yazılı olarak cevap verdiğine değiniliyor.

Haberde, emniyetin yaptığı açıklamada, İngiltere sınırları dışında bir yetkinin olmadığı ve emniyet güçlerinin ilgili ülkelerle sıkı işbirliği içinde olduğu hatırlatılıyor.

İçişleri Bakanlığı Komisyon Başkanı Keith Vaz ayrıca, bildirilen kayıp şahısların aileleriyle zaman kaybetmeden irtibata geçilmesi önerisinde bulundu. Vaz böylelikle, Suriye’ye gitmeye çalışanlarla kolaylıkla irtibata geçilebileceğine dikkat çekti. İngiliz komisyon başkanı, Başbakan David Cameron’ı ise farklı etnik ve dini toplulukları birbirlerine karşı kışkırtacak açıklamalar yapmaktan kaçınmaya çağırdı.