İngiltere’de yarın gerçekleşecek genel seçimlerde 2 Kuzey Kıbrıs ve 2 Türkiye kökenli aday da parlamentoya girmek için yarışacak.

İngiltere genel seçimlerinde yarışacak Türkiye kökenli adaylar, ülkede yaşayan Türklerin sesi olmayı amaçlıyor. Başbakan David Cameron’ın liderliğini üstlendiği Muhafazakar Parti’den aday biri Kıbrıslı diğeri Türkiye kökenli iki kadın aday bulunuyor.

Başkent Londra’nın kuzeyinde çoğunlukla Türkiye vatandaşlarının yaşadığı Edmonton Green bölgesinden milletvekili adayı Kıbrıslı Türk Gönül Daniels, kendinden oldukça emin. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Daniels, bu seçimde kendi bölgesindeki dinamiklerin değiştiğini söylüyor. Genellikle İşçi Partisi’nin hakimiyetinde olan bölgedeki adaylığı üzerine Kıbrıslı aday, “Geçen seçimlerde bölgenin milletvekilliğini İşçi Partisi’nden Andrew Love üstlenmişti. 1997 yılından beri bu bölgenin milletvekilliğini o yapıyordu. Bu yüzden, inanıyorum ki benim bu seçimlerde benim kazanma olasılığım daha fazla. Çünkü halk uzun süredir aynı kişiye oy veriyordu fakat artık İşçi Partisi’nden aday değişti.” diyor.

17 yıldır aday olduğu Edmonton bölgesinde yaşadığını belirten Daniels, bölgeye hakim olduğunu ve yaşayan çoğunluğun Türkiyeli kesimden oluştuğu için iyi bir temsilci olacağına inanıyor. Daniels bu görüşünü, “Buradaki çevre, kendilerini anlayacak ve temsil edecek birine ihtiyaç duyuyor. Ben de bunu en iyi şekilde yerine getireceğime inanıyorum.” sözleriyle ifade ediyor.

“POLİTİKACI DEĞİL, SADECE ÇALIŞAN BİR ANNEYİM”

Öncelik edindiği konular arasında eğitim ve kadın çalışmaları olduğunu vurgulayan Kıbrıslı aday, her şeyden önce kendini politikacı olarak değil sıradan çalışan bir anne olarak gördüğünü söylüyor. 4 çocuk annesi olarak Daniels, İngiltere’de her çalışan gibi sıkıntılar yaşadığını ve bu nedenle de halkını daha iyi temsil edeceğine inanıyor.

“HALKIM İÇİN MÜCADELE EDECEĞİM”

Muhafazakar Parti’den bir diğer milletvekili adayı ise İngiltere’nin Birmingham kentinde yarışıyor. Kahramanmaraşlı 1978 doğumlu genç aday Isabel Sığmaç, parlamentoya girdiği takdirde bölgesi için mücadele edeceğini söylüyor.

Cihan Haber Ajansı’yla seçim çalışmalarını paylaşan Sığmaç’ın hedefleri arasında ülkenin refah düzeyi ve düzelen ekonomisi ön planda bulunuyor. Türkiyeli adayın planları arasında yerel yatırımcıların daha çok iş imkanı sağlamasına öncülük etmek yer alıyor.

Sığmaç, yarın yapılacak genel seçimlerde parlamentoya girebilme ihtimaline ilişkin ise “Her parlamento adayı gibi ben de kazanmak için bu seçimlere adaylığımı koydum. Öte yandan, meydan okuduğum çoğunluğun ve zorluklarının farkındayım. Muhafazakar Partimizin profilini arttırmayı ve seçim bölgesinde farkındalığını sağlamayı umuyorum. Eğer bu sefer şansım yaver gitmezse, bir sonrakine şansımı yükseltmek için mücadeleme devam edeceğim.” ifadelerini kullanıyor.

Parlamentoya girdiği taktirde siyasi söylem ve ideolojiye nazaran insanların ortak sağduyusuna ve politik hedeflerinin gerçekleşmesi için verilen emeğini önemsediğini belirtiyor. Sığmaç, parlamentoda halkı için mücadele edeceğini vurguluyor.

DİĞER İKİ ADAY LİBERAL DEMOKRAT VE İŞÇİ PARTİSİ'NDEN

2010 yılında kurulan koalisyon hükümetinde Muhafazakar Partisi’yle birlikte çalışan Liberal Demokrat Partisi’nden bir diğer aday ise başkent Londra’nın kuzeyindeki Tottenham bölgesinden Turhan Özen. 1988 yılında yüksek lisans eğitimi almak için İngiltere’ye gelen Özen, Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı Tottenham bölgesinin temsilcisi olmak için yarın yarışacak.

Son olarak başkent Londra’nın güneydoğusundaki Old Bexley ve Sidcup bölgesinin milletvekili adayı ise Kuzey Kıbrıs kökenli İbrahim Mehmet. 27 yaşındaki İbrahim Mehmet ana muhalefetteki İşçi Partisi’nden aday oldu.