İngiltere’nin ana muhalefet İşçi Partisi genel başkan adayı Jeremy Corbyn, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarına karşı trenlerde sadece kadınlara özel vagonların temin edilebileceğini söyledi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden The Independent’ın aktardığına göre ana muhalefet İşçi Partisi genel başkan adaylarından Jeremy Corbyn, başkent Londra’da günde yaklaşık 4 milyon insanın yolculuk ettiği metrolara, artan taciz olaylarına karşı önlem olarak gece saatlerinde sadece kadınlara özel vagonların tahsis edilebileceğini belirtti.

Bu konuda kadınların da görüşlerine başvuracağını vurgulayan Corbyn, amacının toplu taşımacılığı herkes için güvenli hale getirmek olduğunu ifade etti. Ayrıca İngiliz aday, taciz vakalarına ilişkin polisle irtibat sağlanacak 24 saat açık bir telefon hattının da kurulabileceğini söyledi.

ÖNERİYE BÜYÜK TEPKİ

İşçi Partisi’nin diğer genel başkanları Yvette Cooper ve Andy Burnham ise Corbyn’nin getirdiği öneriye büyük tepki gösterdi. Tepkilerden bir diğeri ise demir yollarından sorumlu bakan yardımcısı Claire Perry’den geldi. İktidar partisi (Muhafazakar Parti) üyesi Claire Perry, geçen yıl da teklifin parlamentoda tartışıldığını ancak böyle bir uygulamanın hem kadınlar hem de erkekler açısından aşağılayıcı, geri bir adım olduğunu belirtti.

İngiltere’nin en büyük araştırma şirketleri arasında yer alan YouGov ve sivil toplum kuruluşu Kadınlara Karşı Şiddete Son Koalisyonu’nun ortak çalıştığı kamuoyu yoklamalarına göre, ülkede toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olayları, geçen yıla kıyasla yüzde 32’lik bir artış gösterdi. Ayrıca, yaşları 18 ilâ 34 olan kadınların yüzde 43’ünün de kamu alanlarında tacize maruz kaldığı açıklandı.