İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS), meme, prostat ve bağırsak kanseri dahil tedavi için hastalara sunulan ilaçlara sağlanan fonu keseceğini duyurdu. Bu çerçevede önümüzdeki Nisan ayından itibaren planlanan tasarruf tasarısı dahilinde, 25 kanser ilacına sağlanan destek kesilecek. Ülkede bu uygulamada olumsuz etkilenecek yaklaşık 8 bin kanser hastasının, yaşam süresinin kısalacağı belirtiliyor.

Sağlık uzmanları, alınan kararın uygulanması halinde kanser hastalarının 3’te 2’sinin erken hayatını kaybedeceğini söylüyor. Bu durumda ülkede özellikle bağırsak kanserine yakalanmış kişilerde, erken ölümlerin kaçınılmaz olacağı belirtiliyor. Kanser hastalıklarına yönelik yardım kuruluşları ise sağlık hizmetinin attığı geri adımın, bir çok kişinin hayatını yıkacağını ifade ediyor. Yardım kuruluşlarına göre, İngiltere genelinde, 3 binden fazla bağırsak kanseri ve bin 700 meme kanseri hasta, karardan etkilenecek. Yardım kurumları, ödenen ilaçlar sayesinde hastaların, 8 aydan 2 buçuk yıla kadar yaşama sürelerinin uzayabileceğine dikkat çekiyor.


İngiltere'de prostat, meme, bağırsak kanseri gibi hastalıkların tedavi masrafları 10 bin ile 90 bin Sterlin arasında değişiyor.

Nadir Kanserlerle Mücadele Vakfı (Rarer Cancers Foundation) Direktörü Andrew Wilson, kararın hastalar üzerinde yıkıcı etki yaratacağını belirtti. Wilson, NHS ve ilaç şirketlerinin bir araya gelerek, hastaların ilaç ödenekleri için ortak bir çözüm bulması gerektiğini savundu.

Meme Kanseriyle Mücadele Kuruluşu Başkanı Samia al Qadhi de bir çok meme kanseri hastanın karardan olumsuz etkileneceğini duyurdu.