İngiltere’nin önde gelen iki siyasetçisi Jack Straw ve Sir Malcolm Rifkind’in, hayali bir şirkete para karşılığı iş takibi önerirken kaydedildiği gizli video görüntülerinin ortaya çıkması ülke gündemini sarstı. İki vekil, kayıtların ortaya çıkmasının ardından haklarında meclis soruşturması yapılmasını talep etti.

Yoğun baskı üzerine Muhafazakar Partili milletvekili Rifkind bugün, Meclis İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu Başkanlığı görevinden istifa ettiğini ve Mayıs ayındaki genel seçimlerde milletvekili adayı olmayacağını açıkladı. İşçi Partili Milletvekili Jack Straw ise önümüzdeki genel seçimlerde aday olmayacağını daha önceden duyurmuştu.

Channel 4 televizyonu Daily Telegraph gazetesi ile birlikte ‘Dispatches’ adlı belgesel programı için, milletvekillerinin yetkileri dışına çıkarak nüfuzlarını kullanıp kullanmadıklarına yönelik araştırma yaptı. Bunun için kendilerini Hong Kong merkezli faaliyet gösteren ‘PMR’ adlı hayali bir iletişim ajansının yetkilisi olarak gösteren muhabirler, önemli dış ilişkileri olan 12 İngiliz milletvekili ile temas kurarak vekilleri danışma kuruluna almak için görüşmeye davet etti. Bu davete sadece, her ikisi de daha önce dışişleri bakanlığı görevinde bulunmuş Jack Straw ve Sir Malcolm Rifkind icabet etti.

Şirket yetkilisi kılığındaki muhabirlerin çektiği gizli görüntülerde Jack Straw, kendisine yılda 60 bin sterlin ödeyen bir uluslararası şirket adına AB kurallarının değiştirilmesi için lobi faaliyeti yaptığını belirtiyor. Straw’un ayrıca, “Normal olarak bir konuşma yaparsam bunun günlüğü 5 bin sterlin. İstediğim para bu." dediği duyuluyor.

Sir Malcolm ise gizli çekilen görüşmede, dünyadaki tüm İngiliz büyükelçilerine 'yarar getirecek' erişim imkanı sağlayabileceğini iddia ediyor. Görüşmenin devamında Rifkind, "Ben kendi hesabıma çalışıyorum. Kimse bana maaş ödemiyor. Paramı kazanmam lazım." diyerek, yarım gün için "5 ila 8 bin sterlin arasında" ücret aldığını belirtiyor.

Channel 4, “Kiralık Politikacılar” başlıklı belgeselin tamamını dün akşam yayınladı. Belgeselin tanıtım duyurusunda, “Tüm politikacıların kiralık olmadıkları görüldü. Teklif götürülenlerin yarısı cevap vermedi. Vekillerden biri, bizim Hong Kong'daki varlığımızın gerçekliğini araştırmak istediğini belirtti; dolayısıyla o kişinin peşini bıraktık. Bir diğeri o kadar ilgilenmediğini söyledi. Geri kalanlar arasında öne çıkan iki isim ise Sir Malcolm Rifkind ve Jack Straw oldu." denildi.

Jack Straw dün yaptığı açıklamada, gazetecilerin tuzağına düşmüş olmaktan büyük utanç duyduğunu belirterek, usulsüz hiçbir şey yapmadığını söylemişti. Sir Rifkind de komisyon üyeleri istemediği sürece Meclis İstihbarat ve Güvenlik Komisyomu Başkanlığı görevinden istifa etmeyeceğini, zira hakkındaki iddiaların istihbarat ve güvenlik ile ilgili olmadığını savunmuştu. Ancak Rifkind bugün, meclis komisyonu başkanlık görevinden istifa ettiğini ve Mayıs ayındaki genel seçimlerde aday olmayacağını açıkladı.

İddialar üzerine dün Muhafazakar Parti Disiplin Komisyonu, Rifkind hakkında soruşturma başlatma kararı almıştı. Straw’un da İşçi Partili üyeliği askıya alınmıştı. İngiltere Başbakanı David Cameron da, “Bunlar çok ciddi iddialar. Bu ülkede ciddi kurallar var.” diyerek iddiaların araştırılacağını belirtmişti.