LONDRA (AA) - İngiltere'de başbakanlık görevini çarşamba günü David Cameron'dan devralacak Theresa May, "Ülkemizin geleceği için güçlü, pozitif ve yeni bir vizyona ihtiyaç var." dedi.

İngiltere'de başbakanlık görevini çarşamba günü David Cameron'dan devralacak Theresa May, İngiltere'nin yeni başbakanı olacağının kesinleşmesinin ardından İngiliz Parlamentosu önünde açıklama yaptı.

"Muhafazakar Parti tarafından liderleri olarak seçilmekten onur duydum." diyen May, liderlik yarışından çekilen diğer kadın aday Andrea Leadsom'a gösterdiği olgunluktan, David Cameron'a da yaptığı liderlikten dolayı şükranlarını sunduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) ile en iyi anlaşmaya varmak ve mevcut siyasi ile ekonomik belirsizlik sürecinden çıkmak için İngiltere'de güçlü bir lidere ihtiyaç olduğunu belirten May, "Brexit, Brexit demektir. Bundan başarı elde edeceğiz. Ülkenin yeniden birleşmeye ihtiyacı var. Ayrıca ülkemizin geleceği için güçlü, pozitif ve yeni bir vizyona ihtiyaç var. Sadece ayrıcalıklı azınlık için değil, herkese fayda sağlayacak bir vizyona ihtiyaç var. İnsanların kendi hayatlarını daha fazla kontrol edebilmelerini sağlayacağız. Böylece daha iyi bir Britanya inşa edeceğiz." diye konuştu.

"May ülke tarihindeki ikinci kadın başbakan olacak"

May, başbakanlık görevini çarşamba günü Cameron'dan devralacak. Böylece ülke tarihinde ikinci kez bir kadın başbakan olacak. Yarın son kez bakanlar kuruluna başkanlık edecek olan Cameron, çarşamba günü Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını sunacağını söylemişti.

Son 30 yıldaki 3'üncü "seçilmemiş" başbakan

59 yaşındaki Theresa May, ülkenin son 30 yıldaki 3'üncü "seçilmemiş" başbakanı olacak. 1990’da istifa eden Margaret Thatcher’ın yerine John Major ve 2007’de istifa eden Tony Blair’in yerine Gordon Brown başbakanlık görevini üstlenmişti. İngiltere’de son 116 yılda toplam 15 başbakan ara dönemde herhangi bir seçime girmeden göreve geldi.

Referandumdan önceki kampanya sürecinde ülkesinin AB'de kalmasına destek veren İçişleri Bakanı May, başbakanlık için favori aday olarak görülüyordu. Muhafazakar Parti'nin tecrübeli siyasetçileri arasında yer alan ve 6 yıldır İçişleri Bakanlığı yapan May, Thatcher'ın ülkenin tek kadın başbakanı unvanını da elinden almış olacak.