İnsan Hakları Komisyonu Avustralya'daki sığınmacı kampları hakkında bir rapor oluşturarak buraların incelenmesine yönelik soruşturma yapılması talebinde bulundu. Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise İnsan Hakları Komisyonu’nun sığınmacı kamplarındaki çocukların durumuyla ilgili raporunu "partizan politika ürünü" olarak tanımladı.

İnsan Hakları Komisyonu, Avustralya tarafından işletilen sığınmacı kamplarını, çocuklar için tehlikeli yerler olarak niteledi. Komisyon ayrıca bir Kraliyet araştırma komisyonu kurulup "çocukların zorunlu olarak sığınmacı kamplarında tutulması" uygulamasının incelenmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

İnsan Hakları Komisyonu tarafından yapılan incelemede, Ocak 2013 ila Mart 2014 tarihleri arasında, çocukların da içinde olduğu 233 saldırı olayının yaşandığını rapor etti. Bu saldırılardan 33 tanesinin çoğunlukla çocuklara yönelik cinsel taciz olarak kayıtlara geçtiği de bildirildi. Ayrıca 128 çocuk sığınmacının da kendilerine zarar verdiği ifade edildi.

Avustralya’daki sığınmacı kamplarında, 330 çocuk, süresi belirsiz bir şekilde bu kamplarda tutuluyor. Kamplarda son iki yıl içinde ise 167 bebeğin doğduğuna dikkat çekiliyor.

Abbott, İnsan Hakları Komisyonu’nun, sığınmacı kamplarındaki çocukların durumunu eleştiren raporu için, "Komisyon böyle açıkça partizan politika ürünü olan bir rapor hazırladığı için kendisiyle utanç duymalı." dedi.

Başbakan Abbott, Avustralya Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, konunun araştırılması için bir Kraliyet komisyonu kurulmayacağını belirterek, "Sığınmacı kamplarındaki çocuklar için bir Kraliyet araştırma komisyonu kurulmayacak. Çünkü böyle bir Kraliyet komisyonu, raporu hazırlayan İnsan Hakları Komisyonu’nu kınayacaktır." dedi.

Abbott ayrıca sığınmacı kamplarıyla ilgili olarak, "Hiçbir şekilde bir pişmanlık içinde değilim." açıklamasında bulundu. Abbott, "Bizden önceki İşçi Partisi iktidarı döneminde, sığınmacı kamplarında 2 bin çocuk bulunuyordu. İnsan Hakları Komisyonu o zaman neredeydi?” sorusuyla komisyonu eleştirdi.