Bilişim teknolojisinin gelişmesi ile birlikte gündelik hayattaki telefonlaşma alışkanlıkları da değişiyor. Cep telefonu, akıllı telefon derken sabit hatlardaki telefonlaşmalar da ağırlıklı olarak internet üzerinden yapılmaya başladı. Almanya’da Voice Over IP teknolojisine kayıtlı 13 milyon kullanıcının olduğu ve her hafta binlerce kişinin bu teknolojiye geçtiği belirtiliyor. Uzmanlar ise uyarıyor: "Basit yazılımlarla konuşmalarınız dinlenebilir ve kaydedilebilir."

İnternet üzerinden telefonla görüşen sayısı her geçen gün artarken, bu kolaylık olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Bu tür görüşmelerin basit yazılım programları ile kolayca dinlenebildiği ve kaydedilebildiğini ifade eden iletişim uzmanları, kullanıcılardan dikkatli olmalarını istiyor. Piyasada dinlenilmeye karşı geliştirilmiş çok sayıda yazılım programları mevcut olsa da herkesin üzerinde anlaştığı standart bir program henüz yok. Uzmanlar bu konuda istihbarat kurumlarını suçluyor.

İddialara göre istihbarat kaynakları işlerinin zorlaşmasını engellemek için lobi faaliyetleri ile dinlemeye karşı alınacak standartlaştırma çalışmalarını engelliyor. İnternet-Plattform’dan Markus Beckendahl’ın Bayerische Rundfunk adlı radyoda verdiği demeçte, “Biz bu konuda İngiliz ve Alman istihbarat birimlerinin bu teknolojilerin piyasaya çıkmasından en az on yıl önce iletişim şirketleri ile konuyu görüştüklerini ve standartlaştırmaya karşıt yazılımlara rağmen uygun dinleme imkanı monte edilmesini gündemde tuttuklarını biliyoruz.” cümlesi ile konuyu açıklamaya çalışmıştı.

Aynı uzmanlar, ayrıca internet telefonunu daha rahat dinlemek adına uluslararası çok sayıda istihbarat birimlerinin ortak çalışarak bu alandaki lobilerin güçlendirildiğine işaret ediyor. Diğer taraftan Almanya’da konunun bilinmesine rağmen hala telefon konuşmalarının şifrelenemediğine dikkat çekiliyor.