Avusturya'nın başkenti Viyana'da 15 yaşındaki Türk genci Mertkan G., internetten bomba yapma planları indirmek, terörist eylem planlamak ve terör örgütüne üye olmak suçundan iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

St. Pölten Eyalet Mahkemesi'nden görülen davada savcılık, sekiz yıldır Avusturya'da yaşayan gencin Suriye'ye savaşa gitmek istediğini, ancak daha sonra Avusturya'da savaş vermeye karar verdiğini ifade etti. İnternetten oyun konsoluna bomba yapma dokümanları indiren ve merkez tren istasyonunu havaya uçurma planları yapan Mertkan G. suçlamaları kabul ederken, savcılık suç anında 14 yaşında olan gencin kendisini kabul ettirmek için bu eylemi yapmak istediğini ifade etti. Savcı Michael Lindenbauer, gencin herhangi bir suçluluk ya da pişmanlık duymadığını söyledi.

Olay Avusturya medyasınca büyük bir ilgi ile takip edilirken tüm haber sitelerinde ilk haber olarak verildi. Hapis cezası sonrası psikolojik tedavi alması mecbur koşulan Mertkan G., bunu belli sürelerle belgelemediği durumda üç ay daha hapis yatacak.

AİLE BOŞANMIŞ, OKULDA BAŞARISIZ BİR ÇOCUK

Aldığı cezaya göre 8 ay cezaevinde kalacak olan Mertkan'ın çocukluğunun zorluklarla dolu olduğu ortaya çıktı. İstanbul'da doğan ve altı yaşında Avusturya 'ya gelen Mertkan, Alevi inancına sahip bir ailenin çocuğu. Anne ve babası boşanan Mertkan annesi ile yaşıyordu. Öğrenme sorunu olan gençlerin gittiği bir ortaokulda eğitimini devam ettiren Mertkan'ın internette IŞİD videoları izlediğini ve radikalleştiğini fark eden annesinin ihbarı sonucu, devlet tarafından takibe alındı ve radikalliği önleme dernekleri ile irtibata geçirildi.

Kasım ayında kısa bir süre kaldığı gözaltından polise sürekli giderek imza atma ve pasaportunu verme şartı ile serbest bırakılan Mertkan, 13 Ocak tarihinde evden kaçtı. Üç gün sonra 12 yaşındaki Afganistanlı bir okul arkadaşı ile bir restoranda yakalanarak tutuklandı.

Türk çocuk, oyun konsoluna bomba yapımıyla ilgili doküman indirmiş