Perşembe günü kendini asarak intihar eden Kyeangnam Enterprise Ltd. firmasının genel müdürü Sung Wan-jong’un pantalonunun cebinde bulanan listede, halihazırdaki başbakan dahil hükümette önemli vazifelerde bulunan sekiz kişinin ismi ve kendilerine verilen rüşvetlerin rakamı ortaya çıktı.

Listede, Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin hükümetinde görev almış iki eski devlet başkanlığı Genel Sekreter Huh Tae-yeol ve Kim Ki-choon, şu andaki Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri Lee Byung-kee, yeni tayin olan Başbakan Lee Wan-koo’nun yanı sıra milletvekili Hong Moon-jong’un isimlerinin olması, Park Geun-hye hükümetini zor durumda bıraktı.

Listede ismi geçen bir diğer kişinin ise Güney Geyongsang eyaletinin valisi Hong Joon-pyo’nun olduğu bildiriliyor.

Öte yandan, intihar eden Sung Wang-jong, intihar etmeden birkaç saat önce Güney Kore’nin Kyunghyang gazetesine verdiği kısa röportajda, Hong Moon-jong’a, Park Geun-hye’nin seçim kampanyasında kullanılmak amacıyla 182 bin dolar ve Hong Joon-pyo’ya ise yaklaşık 91 bin dolar verdiğini söylediği ortaya çıktı.

Gazetenin, Sung’a yönelttiği “Hong Moon-jong'a verilen paranın gerçekten seçim kampanyasında kanuna uygun olarak kullanıldığını düşünüyor musunuz?” sorusuna, Sung Wan-jong’un, “Öyle düşünmüyorum.” diye cevap verdiği bildirildi.

Konuyla ilişkin açıklama yapan Hong Joon-pyo, neden kendisinin isminin Sung’un listesinde yer aldığını anlamadığını belirterek, “Eğer ondan (intihar eden işadamı Sung) bir kuruş bile aldıysam, siyaseti bırakırım.” dedi.

Eğer her iki kişinin, Sung’dan belirtilen miktarda para aldığı başlatılan soruşturma sonucu kanıtlanırsa, siyasi fond kanununu ihlal ettiği gerekçesiyle her iki siyasetçinin cezalandırılacağı kaydedildi.

Listede ismi geçen tüm kişilerin, rüşvet ve yolsuzluk iddialarını reddettiği bildirildi.

Öte yandan, Saenuri Partisi Genel Başkanı Mim Moo-sung, bugün acil toplantıda yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Park Geun-hye’ye yakın yüksek rütbeli siyasetçilerin isminin karıştığı rüşvet skandalıyla ilgili soruşturmanın başlatıldığını duyurdu.

Devlet Başkanı Park Geun-hye ise bugün yaptığı konuşmasında savcıların, hukuk ve ilkeleri doğrultusunda konuyu araştırması gerektiğini ifade ederek, asılsız iddiaların yayılmasını önlemenin ve gerçeği ortaya çıkarmanın önemine vurgu yaptı.

Perşembe günü intihar ederek, cebindeki hükümette önemli görevlerde bulunan sekiz kişinin ismi ve her kişiye verdiği rüşvetin miktarının yazıldığı listenin bulunduğu işadamı Sung Wan-jong’un, eski Devlet Başkanı Lee Myung-bak’ın devrinde devletin Rusya’daki petrol projeleriyle ilişkili olarak devletten 80 milyar Won (73 milyon dolar) kredi almak ve bu paranın 22 milyarını örtülü ödenek için kullanmakla suçlanıyordu.

Mahkeme kararının okunacağı tarihten bir gün önce evinden erken saatlerde çıkan Sung'un, bir ormanda kendisini ağaca asarak intihar ettiği biliniyor.