Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezası verilmesine uluslararası kuruluşlardan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Merkezi Viyana’da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Hukuk ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis tarafından yapılan açıklamada "Hakaret davaları eleştiriyi bastırmak için kullanılabilir ve Türkiye'deki basın özgürlüğünün en önemli tehditlerinden biridir." ifadelerine yer verildi.

Bu durumun, yasaların suistimali için açık bir davetiye çıkarıldığını belirten Ellis, özellikle cumhurbaşkanı ve diğer memurlar söz konusu olduğunda yüksek cezaların verildiğini ifade etti. "Sayın Keneş’in mahkumiyeti son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gazetecileri hedef aldığı çok sayıda davanın sonuncusu." diyen Ellis, "Bu durum, Türkiye’de yeni kurulacak hükümetin hakaretle ilgili yasaları uluslararası standartlara getirmesi için adım atmasına acil ihtiyaç olduğunu göstermektedir." dedi.

IPI mart ayında yayınlanan 'Demokrasi Risk Altında' başlıklı raporda; Erdoğan’ın, kendisini eleştiren gazetecilere açtığı davaları eleştirmişti.