Irak'ta halk, yolsuzluk yapanların cezalandırılmasını istedi. Başbakan Hayder Abbadi de sürpriz bir şekilde Irak Cumhurbaşkanı ve kendisinin yardımcılarını görevden aldı.

Irak Başbakanlık Ofisi konu ile ilgili yazılı açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, "Başbakan Hayder Abbadi, halkın çıkarlarını göz önünde bulundurarak ve anayasanın 78. maddesinin verdiği yetkiye dayanarak, Başbakanlık ve Irak Cumhurbaşkanlığı yardımcılarının hemen görevden alınmasının kararını almıştır.” ifadelerine yer verildi.

Irak Cumhurbaşkanlığı yardımcıları arasında; eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, eski Irak Meclis Başkanı Usame Nujeyfi ve Ayyad Allavi bulunuyor. Başbakan Abbadi’nin yardımcıları arasında ise Salih Mutlak, Beha Araci ve Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) siyasi Büro Üyesi Roj Nuri Şaveyis var.

Geçtiğimiz günlerde Irak'ın başkenti Bağdat başta olmak üzere, Necef ve Kerbela’da gösteriler düzenlenmişti. Göstericiler elektrik ve su sıkıntısının giderilmesi için acil adımların atılmasını ve yolsuzluk yapan yöneticilerin görevlerinden alınmasını istemişti.

Geçtiğimiz Cuma günü hutbelerinde ise Şii din adamları, Abbadi’yi göreve çağırarak yolsuzluk yapanları cezalandırmak için ‘demirden bir el kullanın’ ifadesini kullanmış, ‘daha cesur’ adımların atılması gerektiğini belirtmişti.