Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, petrol konusunda Bağdat yönetimi ile Kürt yönetimi arasında hiçbir ihtilafın olmadığını söyledi. Kürt petrollerin satışı hususunda Türkiye’nin Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne şikâyet edilmesi konusundan haberdar olmadığını ifade eden Masum, IŞİD’in eline geçen Irak’ın ikinci büyük şehri Musul’a yönelik herhangi bir operasyon hazırlığı içinde olmadıklarını kaydetti.

Resmi bir ziyaret için Ankara’da bulunan Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, temasların ardından akşam saatlerinde basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve TBMM Başkanı Çiçek’le görüşmelerinin gayet olumlu geçtiğini kaydeden konuk cumhurbaşkanı, Irak’la Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve terör örgütü IŞİD ile mücadele konularını ele aldıklarını ifade etti. Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin çıkardığı petrolün Türkiye üzerinden satışı konusunda Erbil ile Bağdat arasındaki uyuşmazlığın sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Masum, “Kürdistan Bölgesi hükümeti ile Bağdat hükümeti arasında bir anlaşma var. İki taraf şuana kadar gayet iyi bir şekilde anlaşmaların bentlerine riayet ediyor ve hiçbir ihtilaf söz konusu değil.” diye konuştu.

IRAK CUMHURBAŞKANI: ULUSLARARASI MAHKEME'DEN HABERİM YOK

Irak petrolünün merkezi yönetimden izin alınmadan satılmasına itiraz eden Bağdat, Ankara’yı bu tür bir satışın yasadışı olacağı konusunda uyarmakla kalmadı Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne başvurdu. Hukuki sürecin sorulması üzerine Irak Cumhurbaşkanı Masum, “Uluslararası mahkemeler konusunda ben şuana kadar öyle bir şey duymadım. Belki sözü edilen şikâyet çok eski. Şuandaki yeni hükümet zamanında asla öyle bir şey yok.” dedi. Davanın 2014’de açıldığının hatırlatılması üzerine Masum, “Bu eskidir. Eski hükümet gidince yeni hükümet kurulunca, Temmuz-Ağustos ayından itibaren yeni hükümet yerini alınca bugüne kadar her şeyi iyi bir şekilde yürütüyor. Sizin bahsettiğiniz şikâyet belki o dönemde daha önceye ait. Öyle bir şey hatırlamıyorum ve duymadım.” şeklinde konuştu.

MASUM: TÜRKLER BİZDEN FIRAT SUYUNU TASARRUFLU KULLANMAMIZI İSTEDİ

Irak Cumhurbaşkanı Masum, Irak’ta yeni bir ordu teşkilatının kurulduğunu ifade ederek Iraklı askerlerin yetiştirilmesi konusunda Türkiye’den yardım beklediklerini ve gerekli adımların Milli Savunma Bakanların aracılığıyla atılacağını ifade etti. IŞİD terör örgütünün yarın başka ülkeleri de tehdit edebileceğini kaydeden Masum, görüşmelerinde Irak’la Türkiye arasında Fırat suyu konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Masum, “Bu konuyu görüşmelerde ele aldık. Yalnız Türk tarafı bizden bir şey istedi; Biz kesinlikle Irak halkını susuz bırakmayacağız. Suyu iyi kullanın. Çünkü biz size su bırakıyoruz ama Irak’ta iyi bir şekilde kullanılmıyor. Bu nedenle siz suyu tasarruflu kullanın.” dedi.

“ŞUANDA MUSUL’A OPERASYON DÜŞÜNÜLMÜYOR”

IŞİD’in eline geçen Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’a yönelik operasyon ihtimalinin sorulması üzerine ise Masum, IŞİD’in nizami bir yapıya sahip olmayan bir örgüt olduğunu ifade ederek “Musul’a yönelik şuanda bir operasyon düşünülmüyor. Belki daha sonra düşünülebilir. Musul, çok büyük bir şehir. Nüfusu da büyüktür. Elbette böyle bir önemli bir şehre operasyon düzenlediği zaman bütün alanlarda (hazırlık) çalışacaksınız ve ondan sonra operasyonu başlatacaksınız. Şuanda öyle bir şey yok. Ne zaman olacağı da belli değil.” şeklinde konuştu. Masum, Irak silahlı kuvvetlerin yeni kurulduğunun altını çizdi.