Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Parlamentosu'nda, başkanlık süresinin konuşulduğu sırada iktidar ve muhalif milletvekilleri birbirine girdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin başkanlık süresinin uzatılıp uzatılmaması ile ilgili yapılan konuşmalar sırasında gergin anlar yaşandı. Muhalif Goran (Değişim) Partisi milletvekili Ali Hama Salih ve Barzani’nin başkanlığını yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) milletvekilleri Merdan Hıdır ile Nazım Kebir arasında sözlü tartışma çıktı. Büyüyen tartışma sonrasında kavgayı getirdi. Milletvekilleri birbirine yumruklarla vurmaya başlayınca ise canlı verilen meclis toplantısının yayını kesildi.

KAVGA İÇİN KOMİSYON KURULDU

Öte yandan, çıkan kavga için bir komisyon kurma kararı alınırken görüşme sonrası milletvekilleri gazetecilere farklı açıklamalarda bulundu. KDP'nin milletvekili ve Meclis Başkanı Yardımcısı Jafer Emneki, parlamentoda meydana gelen kavgadan büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Emneki, Barzani'nin koltuğuna yapışmış gibi bir imaj verilmeye çalışıldığını söyledi. Emneki ayrıca, Barzani'nin meydana gelen olaydan çok büyük üzüntü duyduğunu da kaydetti.

Muhalif Goran (Değişim) Partisi'nin milletvekili Ömer İnayet ise KDP'nin sistematik bir şekilde hareket ettiğini, Barzani'nin başkanlık sürecinin uzatılmasını istemeyen taraflara gözdağı verdiğini iddia etti.

KDP milletvekili Omed Hoşnav de meydana gelen kavganın, demokrasi parlamentolarında yaşanan olağanüstü bir durum olmadığı; ancak kavgayı da tasvip etmediklerini açıkladı.

TÜRKMENLER BARZANİ'NİN KALMASINDAN YANA

Irak Türkmen Cephesi milletvekili Aydın Maruf, Barzani'nin başkanlık sürecinin uzatılmasından yana olduklarını söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Maruf, Mesud Barzani'nin başkanlık sürecinin uzatılması konusunda tüm tarafları uzlaşmaya çağırdı. Maruf konuşmasında, "Şu an bölgede bir savaş var. Aynı zamanda bir mali kriz var. Biz Türkmenler olarak Barzani'nin başkanlık süresi ile ilgili tüm siyasileri uzlaşmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullandı

Öte yandan, bölge yasasına göre Barzani’nin başkanlık süresi 19 Ağustos’ta sonra eriyor.