Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden, IŞİD terör örgütüne yönelik alınacak tedbirleri gözden geçirmek amacıyla Fransa'nın başkenti Paris'teki konferansa davet edilmediğinden dolayı Bağdat yönetimine tepki geldi. IŞİD'in durdurulmasında Kürt Yönetimi'nin etkin rolü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, davet edilmeme 'şaşırtıcı' olarak nitelendirildi.

Konferansa davet edilmeyen Irak Kürdistan Dışişleri sorumlusu Felah Mustafa’nın basın ofisinden yazılı açıklama geldi. IŞİD’e karşı savaşan en etkin güç Peşmerge olduğunu belirten açıklamada, "IŞİD’in saldırılarının durdurulmasında aslan payına sahip olan Kürt Yönetimi'nin, Paris'teki konferansa davet edilmemesi şaşırtıcı bir durumdur. Bölgede bulunan ekonomik krize rağmen Kürt Yönetimi, 1,5 milyon mülteci ve sığınmacıya evini açmıştır. Ancak maalesef Bağdat Yönetimi, ikinci defa bizi uluslararası düzenlenen Paris'teki konferansa davet etmeyip temsil hakkımızı elimizden alıyor." ifadeleri kullanıldı.

'Kürt Yönetimi'nin IŞİD’e karşı verdiği mücadele ve fedakâr tavırlarından ötürü uluslararası arenanın daha vefalı tavırların içinde bulunması gerektiğinin' altı çizildiği açıklamada, Irak Kürdistan’ın konferansta bulunmasının anayasal bir hak olduğu aktarıldı. Ayrıca, Irak Anayasası'nın 105'inci maddesine göre federal bölgelerin eşit bir şekilde uluslararası arenada temsil edilmesine vurgu yapıldığı; ancak Bağdat ve Uluslararası arena Kürt Yönetimi'ne temsil hakkı vermemesi üzücü bir durum olduğu belirtildi.

Geçen yıl 15 Eylül'de Fransa Başkenti Paris’te "Irak'ta barış ve güvenlik" adı altında bir konferans düzenlenmişti. Kürt Yönetimi o tarihte de konferansa davet edilmemişti.

Fransa'nın başkenti Paris'te bugün düzenlenecek konferans, Irak Başbakanı Hayder Abbadi katılımı ile gerçekleşiyor.