ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi. İki bakan, 20 dakika süren ikili görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ama bazı noktalardaki görüş ayrılıklarının sürdüğünü söyledi. Fabius görüş ayrılıklarının dünya güçleri ile İran arasında mı yoksa Fransa ile Amerika arasında mı olduğuna ise açıklık getirmedi.

Diplomatik kaynaklardan Cihan Haber Ajansı’na yapılan açıklamada ise, yaptırımların kaldırılması ve uranyum zenginleştirme düzeyi ile ilgili Fransa ile ABD arasında bazı görüş ayrılıklarının bulunduğu belirtildi.

Laurent Fabius, "Sürdürülebilir bir anlaşmaya ihtiyacımız var. Bu sadece bizim için değil tüm bölge ve İranlıların güvenliği için de çok önemli." ifadelerini kullandı. İran’ın sivil nükleer teknoloji elde etmesine evet dediklerini hatırlatan Fabius, ancak nükleer silah geliştirmesini kabul etmeyeceklerini belirtti. İranın atom bombası elde etmesi durumunda bu kapının bölgedeki diğer ülkeler için de açılacağı uyarısını yapan Fabius, bunun dünya için büyük tehlike arz edeceğini vurguladı.

İran'ın Irak ve Suriye üzerindeki etkisi ile ilgili bir soruya ise Fabius, herkesin IŞİD'e karşı yürütülen mücadeleye destek vermesi gerektiği cevabını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Fransa ile aynı noktada olduklarını belirtti. "Müzakerelerde ilerleme kaydettik ancak İran ile görüş ayrılıkları sürüyor." ifadelerini kullanan Kerry, ilerleyen dönemde görüş ayrılıklarını sonlandırmaya çalışacaklarını ilave etti.

Basın toplantısı sonrası her iki bakan, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de katıldığı ortak toplantıya geçti.