İran'la Batılı güçler arasında 12 yıldır devam eden nükleer program anlaşmazlığının çözümü için taraflar büyük ilerleme kat etti. Viyana'da iki haftadır süren müzakerelerde silahlanma ve füze ticareti ile ilgili son pürüzler giderilmeye çalışılıyor.

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz bu sabah İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Salihi, "Umarım bugün son gün olacak. Son meseleleri de çözmeye çalışacağız." dedi.

ABD, Almanya, İngiltere, Fransa ve Çin dışişleri bakanlarının katılımıyla bugün bir görüşme daha yapıldı. Bakanlar, İranlı mevkidaşlarıyla da hemen her gün bir araya geliyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Obama ve ekibiyle sürekli temas halinde.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçi, anlaşmanın ana metni ile beş teknik zeylin yüzde 96'sının tamamlandığı bilgisini verdi. Yaptırımların kaldırılması konusunda da büyük ölçüde anlaşmaya varıldığını söyledi. Tahran yönetimi, BM Güvenlik Konseyi'nin silah ambargosunun kaldırılmasını istiyor. Fakat Batılı ülkelerin özellikle füze ticareti konusunda çekinceleri var. Rusya ise bu konuda İran'ı destekliyor.

Bu arada müzakereler için son tarihin 13 Temmuz olarak yeniden belirlendiği haberi henüz doğrulanmadı.