İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marziye Afham, Suudi Arabistan yetkililerinin Mina faciasıyla ilgili sorumluluğu kabul ederek İslam ülkelerinden özür dilemesini istedi.

Resmi IRNA ajansının haberine göre Afham “Görgü tanıklarının ve olayda yaralananların sözleri Arabistan yetkililerin dikkatsizliğini ortaya koydu. Arabistan’ın bu facianın sorumluluğunu kabul ederek İslam ülkelerinden özür dilemelerini tavsiye ediyorum. Binlerce hacının hayatını kaybettiği ağır yükünden kurtulmak ve bu sorumluluktan kaçmak, dünyada Arabistan’ın imajını daha fazla zedeler. Şu anda İran’ın önceliğini, Mina’da kayıp olan İranlı hacıların durumunu netleştirmek oluşturuyor.” dedi.

İran, Mina'daki faciada 200'den fazla vatandaşının vefat ettiğini, bir o kadarının da kayıp olduğunu belirtiyor.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise "Suudi Arabistan yetkililerinin hac organizasyon ile ilgili üzerlerindeki büyük sorumluluğu fark ederek hac merasiminin en iyi şekilde düzenlenmesi ve benzer olayların gelecekte yaşanmaması için İslam ülkeleri ile işbirliği ve istişare yapması ve onlar tecrübelerinden yararlanması" temennisinde bulundu.

Zarif, Lübnan Dışişleri Bakanı Cebran Basil'e gönderdiği mesajında, Kurban Bayramı'nda yüzlerce ziyaretçinin Mina'da hayatını kaybetmesi ve yaralanmasından dolayı üzüntülerini dile getirerek, Mina'da yaşanan olayın, bu yılki hac mevsimi sırasında vuku bulan ikinci acı olay olduğuna, bu olayın İslam ümmetini rencide ettiğini ve hacıların güvenliği ve sağlığını tehlikeye attığını ifade etti.