Rusya’dan Suriye’ye insani yardım malzemesi taşıyan uçakların, Bulgaristan yönetimi tarafından ülkenin hava sahası üzerinden geçişinin yasaklanmasının ardından gözler Yunanistan ve İran’a çevrilmişti. ABD’nin Atina’ya hava sahasını Rus kargo uçaklarına kapatması yönündeki talepleri yerini bulmadı. Yunanistan ve İran, hava sahalarının Suriye’ye insani yardım götüren Rus uçaklarına açık olduğunu duyurdu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı 31 Ağustos tarihinde Atina’daki Rusya Büyükelçiliği’ne gönderdiği bildiriyle Rus kargo uçaklarına izin verdiğini duyurdu. Ayrıca Rusya'nın Tahran Büyükelçiliği Basın Ataşesi Maksim Suslov da konula ilgili olarak İran ile yürüttükleri yakın ilişkilerin devam ettiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Suriye’ye askeri yığınak yaptığı iddiaları üzerine ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u arayarak bu konudaki endişelerini dile getirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, konuyla ilgili olarak: “Lavrov, Kerry ile yaptığı telefon görüşmesinde, Moskova’nın Suriye’ye terörle mücadeleye destek vermek amacı ile askeri ekipman gönderdiğini ve bunu hiçbir zaman gizlenmediklerini teyit etti…” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye ordusuna ciddi eğitim ve lojistik destek verdiklerini doğrulamıştı. Putin, Suriye’de dört buçuk yıl önce başlayan iç savaşın başından bu yana bu ülkeye verdiği askeri desteği ilk kez bu tarz bir açıklamayla doğrulamıştı.