İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, Türk ordusunun Suriye’ye girme iddiaları karşısında Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) üyeliği ile toprak bütünlüğüne vurgu yaptı. Türkiye’nin Suriye’de istikrarın ve barışın sağlanması konusunda büyük bir kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Bikdeli, “BM üyesi bir ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal etmek bu kapasiteleri yok edecektir” dedi. Bikdeli ayrıca büyükelçilik olarak Rıza Zarrab’la iletişim halinde olmadıklarını ifade ederek “Rıza Zarrab, Türk vatandaşı olarak ülkenizde yaşıyor. Başarılı bir iş adamı ve tüccar olarak da takdir edildi ve kendisine ödül verildi.” diye konuştu.

İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile iftarlı programda bir araya geldi. Gündeme dair soruları cevaplandıran Bikdeli, İran olarak Suriye’deki acı olayları önceden öngördüklerini, ancak ateşkesin sağlanması için sundukları çözüm önerilerinin dahi dikkate alınmadığını söyledi. Bikdeli, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması hususunda İran ve Türkiye’nin hemfikir olduklarının altını çizerek, "Bize göre Suriye'deki çatışmaları Türkiye hudutlarına doğru uzatmak komploların bir kısmını oluşturuyor. Ne mutlu ki hem Türkiye, hem de İran, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurguluyor. Fakat bu yeterli değildir. Bizler bir an önce Suriye'de barışın ve istikrarın sağlanması, diyaloğun başlaması için yardımcı olmamız lazım. Bu gerçekleşmezse oradaki sıkıntılar öncelikle Suriye halkını, sonra da Suriye'nin komşularını etkileyecektir. Bu noktada hem İran, hem de Türkiye zarar görecektir." dedi.

‘TÜRKİYE’NİN KAPASİTESİNİ BARIŞ YÖNÜNDE KULLANMASINI UMUT EDİYORUZ’

Türk ordusunun Suriye’nin kuzeyine herhangi bir harekat yapmasının İran tarafından nasıl değerlendirileceği sorusu üzerine Bikdeli, “Türkiye’nin ordusunun Suriye topraklarına girerek, Celabrus’ta güvenli bölge oluşturması konusuyla ilgili Türkiye’nin resmi tutumu olarak Türk yetkililer tarafından bu olay reddedilmiştir. Bir kaç yerde bu konu gündeme geldi ve Türkiye’nin resmi makamları bu iddiayı kesin bir dille reddettiler.” diye cevap verdi. Türkiye’nin Suriye’de istikrarın ve barışın sağlanması konusunda büyük bir kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Bikdeli,“Birleşmiş Milletler’e (BM) üye bir ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal etmek bu kapasiteleri yok edecektir. Biz umut ediyoruz ki, Türkiye ve İran İslam cumhuriyeti kapasiteleri barışın ve istikrarın sağlanması yönünde ve birlik içerisinde kullanılsın.” dedi.

ZENCANİ DAVASINDA İRAN VE TÜRKİYE YARGI İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Büyükelçi Bikdeli, İran'da yolsuzluk soruşturmaları çerçevesinde cezaevinde bulunan iş adamı Babek Zencani'nin davasıyla ilgili bir soru üzerine dosyanın yargıda olduğunu ve hukuki sürecin devam ettiğini hatırlattı. İran’da yasama ve yürütme erki yetkililerinin hiç bir şekilde dosyaya müdahale etme yetkisinin bulunmadığın kaydeden Bikdeli, "Şayet konuyla ilgili herhangi bir girişim söz konusu ise bunun İran ve Türkiye arasındaki yargı işbirliği anlaşması çerçevesinde ve yargı kuruluşları arasında gerçekleşmesi gerekir." dedi.

‘BÜYÜKELÇİLİK OLARAK ZARRAB İLE HERHANGİ BİR İLİŞKİMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL’

İran asıllı Rıza Zarrab dosyası hakkında kendisinin konuşacak herhangi bir şeyinin olmadığını ifade eden Bikdeli, "Rıza Zarrab, Türk vatandaşı olarak ülkenizde yaşıyor. İran ile ticari faaliyetleri var. Rıza Zarrab aleyhinde olan iddialar mahkeme tarafından reddedildi. Yakın geçmişte başarılı bir iş adamı ve tüccar olarak da takdir edildi ve kendisine ödül verildi. İran Büyükelçiliği olarak kendisiyle herhangi bir iletişim ve ilişkimiz söz konusu değil. Kendisinin İran ile olan ilişkisi ticari çerçevedeki ilişkilerden ibarettir. Onun gibi binlerce kişi zaten İran’la ticari faaliyet içerisindedir.” dedi.

‘ZARRAB OLAYINA SİZLER VE BİZLER İKİ AYRI PERSPEKTİFTEN BAKIYORUZ’

Zarrab’a ödül verilmesinin kendisini şaşırtıp şaşırtmadığına dair soruya Bikdeli, “Şunu söyleyebilirim ki ben resimleri görmedim. Görmediğim için de şaşırmadım. Bizler ve sizler bu olaya (Zarrab olayına) iki ayrı perspektiften bakıyoruz.” cevabını verdi