Alman Sinema Akademisi Başkanı İris Berben, ülkedeki yabancı düşmanlığının kendisini öfkelendirdiğini söyledi. Yıllardır yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı aktif mücadele veren 64 yaşındaki sinema oyuncusu “Irkçılık ve yabancı düşmanlığı üzerine yapılan tartışmalar beni ürkütüyor.” dedi.

Almanlar arasında yabancı düşmanlığının giderek arttığına dikkat çeken İris Berben yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı “toplumun merkezine oturmuş güçlü bir akım” olarak değerlendirdi ve “Önyargılar, kin ve yabancı düşmanlığı toplumun merkezine derin bir şekilde demir atmış durumda.” diye konuştu.

İnsanlarda demokrasi yorgunluğu gözlediğini de sözlerine ekleyen ünlü oyuncu, bunun işaretlerini mülteciler üzerine yapılan tartışmalar ile Pegida Hareketi üzerine sürdürülen tartışmalarda gördüğünü ifade etti. İris Berben, “Burada önemli olan bunlara karşı çıkmak ve farklı bir iklimin oluşması için çaba göstermektir.” görüşünü savundu.

Sanatsal ve kültürel çalışmalarının yanı sıra siyasette de sözünü söylemekten çekinmeyen İris Berben Neonazi terör örgütü NSU tarafından öldürülen sekizi Türk on kişi için, bundan iki yıl önce Berlin’de düzenlenen devlet törenine de katılmış, burada oyuncu Erol Sander ile birlikte insanları yabancı düşmanlığına karşı uyaran bir şiiri seslendirmişti.

İris Berben yine yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve aşırı sağcı şiddete karşı mücadele eden “Gesicht zeigen!” (Yüzünü göster!) adlı derneğin çalışmalarını da yakından destekliyor.