Yunanistan'da tarihi Neonazi yanlısı ırkçı Altın Şafak davası Atina Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmanın yapıldığı Pire Koridallos Cezaevi etrafında toplanan ırkçılık, faşizm ve Altın Şafak karşıtları gösteri düzenledi.

Neonazi yanlısı ırkçı Altın Şafak davası Atina Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. 69 kişinin isimlerinin okunmasıyla başlayan ilk duruşma, yaklaşık 2 saat sürdü. Mahkeme, bir zanlı avukatının bulunmaması sebebiyle duruşmayı 7 Mayıs tarihine erteledi.

Duruşmada 300 tanık dinlenecek. 120 avukat da görev yapacak. Altın Şafak aleyhinde tanıklık yapacaklar arasında Atina Belediye Başkanı Yorgos Kaminis ve tanınmış Anayasa Profösörü Nikos Alevizatos da bulunuyor. Davayı izlemek için 100 civarında yerli ve yabancı basın mensubu akredite oldu.

Yasal olarak duruşmaya katılmama hakkı bulunan Altın Şafak'ın üst düzey yöneticilerini avukatları temsil etti. İlk duruşmaya Altın Şafak örgütü aleyhinde tanıklık yapacak kişilerin yanı sıra mağdur yakınları da katıldı. Duruşma öncesi bazı milletvekili ve vatandaşların tehdit edildikleri öğrenildi. Ancak büyük gerginlik yaşanmadı.

PROTESTOLAR

Yunan polisi, cezaevi etrafında çok sıkı güvenlik önlemleri alırken, ırkçılık, faşizm ve Altın Şafak karşıtları sabah saatlerinden itibaren Pire'de toplandı. Bazıları ölümle sonuçlanan 900 civarında göçmen ve yabancıya şiddet uygulayan Altın Şafak örgütünü protesto edenler arasında Yunanistan Müslümanlar Birliği üyeleri ile göçmenler de yer aldı.

Bugün yapılan ilk duruşmaya 17 Eylül 2013'te hayatını kaybeden müzisyen Pavlos Fissas'ın annesi ve Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos'un kardeşi de katıldı.