Avustralya’da ana muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Bill Shorten, iktidara gelmeleri halinde ülkeye daha çok sığınmacının giriş yapabilmesi için kotayı artıracağını söyledi. İktidardaki Koalisyon hükümetinin sığınmacı teknelerini geri döndürme politikasına destek veren Shorten’ın bu durumu ise partili milletvekillerine açıklamakta zorlanacağı belirtiliyor.

Shorten, Avustralya İşçi Partisi’nin yıllık olağan genel kurul toplantısında parti mensuplarını, iktidarın, ülkeye gelen sığınmacı teknelerinin geri döndürülmesi politikalarına destek için ikna etmeye çalışacak. Konuyla ilgili olarak ABC Televizyonu’nda bir açıklama yapan Shorten, “Eğer İşçi Partisi olarak iktidara gelirsek, sığmacılarla ilgili bütün seçenekleri göz önünde bulundurmamız gerekiyor.” dedi.

Shorten iktidardaki Koalisyon hükümetinin, İşçi Partisi döneminde ülkeye akın akın gelen sığınmacı botlarını durdurmayı başardığını kabul ettiğini belirterek, "Bunu kabul etmek kolay değil; ama, İşçi Partisi’nin iktidarda olduğu dönemde yapılan hataları kabul etmek zorundayız. Eğer bu ulusun lideri olmak istiyorsak, gerçeklerle yüzleşebilmemiz gerekiyor. Buradaki gerçek şu ki, eğer uyguladığımız politikalar, zor durumdaki sığınmacıların insan kaçakçıları tarafından sömürülmesine, onların her an batma tehlikesi olan teknelerde seyahat etmelerine, denizde boğulmalarına neden oluyor ve bu işin süregelmesine yardımcı olayorsa, bu politikaları destekleyemeyiz.” dedi. Shorten ayrıca, iktidara gelirlerse, Avustralya’nın ülkeye aldığı sığınmacı kotasını artıracaklarını ifade etti.

İşçi Partisi içindeki sol kanadı temsil eden Federal Milletvekili Andrew Giles ise yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta sonu yapılacak olan İşçi Partisi’nin yıllık olağan genel kurul toplantısında, parti liderinin politika değişikliğine itiraz edeceklerinin işareti verdi. Giles, “Biz bu ülkeye gelen sığınmacı teknelerinin denizin ortasında geri döndürülmemesini içeren bir politikayı savunacağız. Ben sığınmacı teknelerinin geri döndürülmesinin, uluslarlara kanunlara uygun olmadığı endişesini taşıyorum.” açıklamasında bulundu.

İşçi Partisi Milletvekili Anna Burke ise Shorten’ın sığınmacı teknelerinin geri döndürülmesini onaylayan açıklamalarının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, “Ben böyle bir uygulamayı desteklemiyorum. Sığınmacı teknelerinin geri döndürülmesinin böyle yüksek perdeden vurgulanmasını da doğru bulmuyorum." dedi.

Milletvekili Burke, ana muhalefet partisi olarak daha insani bir yaklaşımın desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bence bu sabah pek çok seçmen, önümüzdeki federal seçimlerde İşçi Partisi’ne oy verip vermeyeceklerine karar vermeye çalışacaklar.” ifadesini kullandı.

Sığınmacılara verdiği destek politikalarıyla tanınan Yeşiller Partisi Senatörü Sara Hanson-Young ise muhalefet lideri Shorten’ın ciddi bir hata yaptığını ifade etti. Bu politika değişikliğinin İşçi Partisi’nde oy kaybına neden olacağının belirten Young sözlerine şöyle devam etti: "Zor durumdaki sığınmacı teknelerinin geri döndürülmesi, onların bir başka ülke sularında ölüme terkedilmesi demektir ve bu da partiye gönül verenleri hayal kırıklığına uğratacaktır."